TIMISOARA. Ampla operatiune a procurorilor DIICOT in mai multe zone din tara, miercuri dimineata.
Oamenii legii fac 40 de perchezitii, dintre care 20 in Timisoara si in judet, pe urmele unor retele de traficanti de migranti. In Arges, anchetatorii ridica traficanti de droguri sau de minori, precum si autori de infractiuni din zona criminalitatii informatice.
In Timis, procurorii vorbesc despre filiere care au adus si transferat 400 de migranti spre Ungaria. 18 suspecti vor fi dusi la audieri.
„In cursul lunii decembrie 2022, trei faptuitori (un cetatean strain si doi cetateni romani) ar fi initiat un grup infractional organizat, avand ca scop traficul de migranti. Gruparea de criminalitate organizată, de tip piramidal, sprijinită de mai mulți cetateni straini si romani, ar fi acționat pe mai multe paliere. Astfel, organizatorii locali, aflaţi în legătură directă cu liderul grupului infracţional, ar fi avut ca atribuţii racolarea şoferilor care se ocupau cu preluarea, transportul şi conducerea migranţilor de la anumite locaţii din Timişoara şi localităţile limitrofe, până în zona parcărilor unde erau transferaţi în camioane. Al doilea palier, transportatorii (persoane de naționalitate română) ar fi primit de la organizatori locaţiile de preluare şi de debarcare şi ar fi realizat transportul migranţilor, pe care i-ar fi predat ultimului eșalon format din şoferii de camioane şi antemergători.
Astfel, în perioada martie – noiembrie 2023, au fost depistate și oprite 15 asemenea transporturi, însumând peste 380 de cetăţeni străini, de origine afro-asiatică„, transmit reprezentantii IPJ Timis.
„Astazi, in cadrul unei ample operatiuni, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Politia Romana, cu sprijinul Jandarmeriei Romane, efectueaza peste 40 de actiuni operative, pentru destructurarea unor grupari infractionale organizate, specializate in trafic de droguri, trafic de persoane si de minori, trafic de migranti, pornografie infantila si criminalitate informatica.
In cadrul acestei actiuni coordonate, realizata la nivel national, vor fi puse in executare peste 130 de mandate de perchezitie domiciliara si mai mult de 200 de mandate de aducere.
Perchezitiile care vor fi efectuate au scopul obtinerii de probe vizand activitatea ilegala a grupurilor de criminalitate organizata si a altor persoane implicate in savarsirea de infractiuni asociate criminalitatii organizate, pentru tragerea lor la raspundere penala, precum si identificarea bunurilor susceptibile a fi confiscate sau destinate recuperarii prejudiciilor„, transmit reprezentantii DIICOT.
In intervalul 1 ianuarie – 11 octombrie 2024, procurorii acestei structuri specializate de parchet au emis 1.758 de rechizitorii si au incheiat 271 acorduri de recunoastere a vinovatiei, trimitand in fata instantei 3.875 de inculpati, dintre care 1.555 in stare de arest preventiv.