TIMISOARA. A fost publicat Barometrul privind calitatea vietii 2022 la Timisoara, studiu realizat de Universitatea de Vest, la comanda Primariei Timisoara care a platit pentru sondaj 30.000 de euro.
2192 de timisoreni au raspuns la chestionarul intocmit de specialistii de la UVT in perioada noiembrie 2022 – martie 2023, fiind cuprinsi locuitori din toate cartierele.
Din studiu reiese ca timisorenii considera ca orasul se indreapta intr-o directie buna (65,7%), mult mai multi decat in 2021 (37,5%), dar inca sub numarul optimistilor din 2019 (68,1%) sau 2017 (67,7%).
In topul nemultumirilor timisorenilor stau traficul auto din oras, starea cladirilor istorice, serviciile sociale pentru persoane cu dizabilitati, starea drumurilor, trotuarele, serviciile sociale pentru copii si pistele pentru biciclete.
La polul opus, timisorenii se declara total multumiti de accesul la magazine si supermarketuri, de universitatile din oras, de licee, scoli, crese si gradinite, dar si de profesori si invatatori.
In ceea ce priveste transportul in comun din oraș, la capitolul probleme mari, timisorenii au indicat faptul ca nu sunt respectate graficele de circulatie afisate, ca mijloacele de transport vin prea rar, ca sunt murdare, dar si ca pretul biletelor e mare.
La nivel de cartier cea mai mare problema o reprezinta locurile de parcare si oportunitatile de petrecere a timpului liber. Timisorenii si-ar dori crese si piete agroalimentare in apropiere. Aceasta in conditiile in care aceeasi respondenti sustineau ca sunt multumiti de cresele din oras. La polul opus, satisfactia cu privire la cartierul in care locuiesc este mare (57,1%) cu privire la bunele relatii cu vecinii si faptul ca se simt in siguranta (36,4%).
Doar 16,6 la suta dintre timisoreni sunt total multumiti de calitatea aerului din oras, potrivit studiului intocmit de UVT si doar 13,8 la suta se declara complet multumiti de gradul de curatenie.
In ceea ce priveste situatiile din propriile familii, studiul arată că 75,6% sunt total multumiti de relatiile de acasa, 66,7% de nivelul de educatie pe care il au, 61,6 procente de locuinta in care traiesc, in vreme ce doar 38,5% sunt total multumiti de situatia financiara.
Una dintre intrebarile din chestionarul sociologilor de la Universitatea de Vest a fost: ”Capitala Europeana a Culturii contribuie la cresterea calitatii vietii in oras?”. 82,5% au raspuns pozitiv, aceasta in conditiile in care 54,30 de procente au sustinut ca n-au participat nici macar la un eveniment organizat sub egida TM2023, aceasta intrucat sondajul s-a desfasurat in perioada noiembrie 2022 – martie 2023, incheindu-se la putin timp dupa evenimentul de deschidere a anului Capitalei Europene a Culturii.
Barometrul Calitatii Vietii 2022 Timisoara poate fi consultat AICI!