TIMISOARA. Unsprezece vieti s-au sfarsit fulgerator la Timisoara in 2022. O arata statisticile Inspectoratului de Politie al Judetului Timis. Vorbim de oameni cu varste intre 17 si 65 de ani.
Cei mai multi dintre cei care au decis sa-si curme zilele anul trecut au fost tineri. Intre ei s-a aflat si Iulia, a carei hotarare de a lua si vietile copilasilor sai de 3 si 6 ani a cutremurat o tara intreaga.
O alta sinucidere socanta s-a petrecut in zona Sagului unde un barbat de 58 ani a dus cu el in mormant misterul gestului extrem. Acesta s-a aruncat de la etaj in timp ce sotia lui era in baie.
CITESTE SI: Tragedie la Timisoara. Un barbat a sarit de la etaj. A murit pe loc. Video
Un alt caz care a uluit Timisoara a fost cel al baiatului de 17 ani care imediat dupa Craciun a sarit de pe parcarea mall-ului din zona Lipovei, de la etajul 5. Copilul era in depresie, au explicat parintii. Avea sa se stinga cateva zile mai tarziu pe un pat de spital la Terapie Intensiva.
Tragediile puteau fi oprite
De mentionat ca numarul sinuciderilor la Timisoara a scazut foarte mult in 2022 fata de anul de dinainte. Aceasta intrucat in al doilea an de pandemie se inregistrasera 48 de astfel de nenorociri.
Toti cei care s-au stins luandu-si singuri viata puteau fi salvati, spun psihologii. Era suficient ca cei in cauza ori familia sau prietenii sa fi actionat de la primele semne de tulburare.
„Studiile arata ca suferinta psihologica, depresia si anxietatea sunt predominante, iar intre depresia majora si suicid este o linie foarte subtire…
Depresia este o tulburare afectiva care se caracterizeaza printr-o stare de tristete accentuata, asociata cu o stare de gol interior, o lipsa de valoare si sentimente de vina, pierderea interesului pentru activitatile care pana nu demult erau considerate placute, oboseala si dificultate de a face orice, chiar si activitati simple, si tulburari de somn, insomnia. Daca acestea depasesc o perioada de 2-3 saptamani, pot indica faptul ca persoana sufera de depresie si este indicat ca aceasta sa consulte un specialist.
Sfatul meu este ca oricine simte ca trece printr-un moment dificil, care persista mai mult de 2 saptamani, si prezinta simptomele mai sus mentionate, sa apeleze de urgenta la un specialist. In functie de gravitatea episodului depresiv, psihoterapeutul poate recomanda un consult psihiatric si tratamentul de specialitate, sedinte de psihoterapie, pentru vindecare si, daca este nevoie, medicatie, care intervine asupra efectului„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro psiho-terapeutul Aurelia Marcoane.