Principalele declaratii ale presedintelui:
As incepe cu aprecierea ca intalnirile au fost extrem de importante si ele ne indreapta catre un consens. Ce pot afirma in mod categoric e ca nu va exista niciun partid politic parlamentar care sa respinga in timp util ratificarea Acordului de Uniune Fiscala. In cazul in care se va proba ca este necesara modificarea Constitutiei, ea se va modifica in timp util.
Ideea ca presedintele nu s-a consultat inainte de a merge la Bruxelles. Este un lucru pe care il pot aborda propagandistic partidele, in baza art. 80 din Constitutia Romaniei, presedintele reprezinta Romania. Nu am nevoie de aprobarea nimanui. Aceasta abordare arata ca nu se stie cum functioneaza Consiliul. Sigur, asta vine din partea unora care nu au fost niciodata acolo. Acesta este si motivul pentru care in Romania, prezenta presedintelui este obligatorie fara un mandat, i-l da Constitutia. Acolo s-au finalizat niste concluzii, daca exista pareri divergente, Parlamentul poate lua alte decizii.
Presedintele Romaniei este obligat sa consulte alte structuri doar in doua situatii: cand dizolva Parlamentul si atunci cand se formeaza Guvernul. intr-o singura situatie trebuie sa consulte partidele, cand formeaza Guvernul. Consultarile de azi nu au fost consultari impuse de Constitutie, ci o incercare de a gasi un consens.
Toate partidele au incercat sa-si rezolve mici probleme: ba cu comasarea alegerilor, ba cu revizuirea Constitutiei intr-un plan mai larg. Pentru mine esenta intalnirilor de azi a fost acordul pentru implementarea in timp a obligatiei la standardele cerute a intelegerii europene. Problema zero a fost sa obtin un acord si o garantie ca Romania va adopta Acordul de Uniune Fiscala.
Am vazut ingrijorari legate de cum vom inghiti acest acord. In cursul zilei de maine eu voi confirma la Bruxelles ca Romania va avea experti care sa participe la redactarea acestui acord.
Va par nervos, va par plictisit, eu nu discut declaratiile. Pe mine ma intereseaza ce s-a intamplat inauntru. Eu nu pot face educatie politicienilor.
Nu vad in momentul de fata o solutie de acomodare a partidelor si atunci concluzia la care am ajuns e ca ne putem intelege, ca exista un consens legat de adoptarea acestui acord, iar toate celelalte chestiuni sunt colaterale, asupra caruia vad putine sanse de intelegere. Eu nu am nimic impotriva ca partidele sa discute despre un guvern de tehnocrati. Cred ca toate temele colaterale trebuie eliminate pentru a atinge acest obiectiv national.