Iata principalele declaratii ale presedintelui:
– Despre vizita in SUA: Ambele tari castiga securitate. Sistemul care se amplaseaza in Romania este unul antiracheta defensiv, repet, defensiv, destinat sa loveasca rachete balistice care ar fi lansate impotriva Romaniei, a unor tari din UE sau impotriva SUA. Faptul ca acest acord defineste oficial si juridic parteneriatul strategic romano-american a avut ca efect parteneriatul strategic pentru secolul 21
– Va garantez ca nu exista niciun act aditional secret la acordul care va fi public. Pana la desecretizare, si eu sper in urmatoarea saptamana sa se intample acest lucru, as vrea sa fac o scurta istorie. Prima data despre amplasarea scutului antiracheta am discutat pe 22.10.2009 cu Joe Biden. Dansul s-a intors la Washington cu punctul meu de vedere, dupa care pe 4 februarie 2010 a fost facut anuntul.
– In acord exista aceasta formulare: SUA sunt angajate in mod ferm pentru securitatea Romaniei. Nu este vorba numai de securitatea antiracheta. Toate structurile celor doua tari colaboreaza pentru securitatea ambelor tari.
– Intrebat cine va suporta costurile amplasarii scutului: Costurile pentru instalarea echipamentelor le suporta SUA. Costurile cu functionarea bazei, atat cat va fi utiluzata de partea americana si partea romana, raman partajate functie de suprafata utilizata. Acordul are prevederi legate de protectia mediului si a cetatenilor, raspunderea a ceea ce se intampla pe teritoriul roman este a Romaniei, ce se intampla in afara teritoriului si spatiului aerian roman este a SUA.
– In acord este stipulat in mod expres ca utilizarea sistemului se face in conformitate cu normele internationale la autoaparare. Deci este un sistem defensiv.
– Multi spun ca de ce ne trebuie asa ceva. Ne putem permite sa nu luam in consideratie riscurile zilei cand avem 2 reactoare nucleare in functiune, cand avem combinate chimice in functiune? Riscurile sunt in crestere. Nu pot spune ca nu exista niciun risc prin amplasarea echipamentelor. Sigur ca devenim o tinta. in paralel cu cresterea riscului, se iau masuri de contrabalansare a acestor riscuri, insa cel mai mare risc este sa ai o tara care nu se poate apara.
– Securitatea, indiferent de deciziile de achizitie ale Romaniei sau statelor din regiune, nu este pusa sub semnul intrebarii, nu este conditionata de achizitii de avioane. (…) Aurescu vorbea despre o propunere americana care pleaca de la faptul ca este criza economica si SUA a propus Romaniei, Bulgariei, Croatiei, o viziune regionala asupra capacitatii fortelor aeriene din regiune. Asta implica o coordonare. Regional, s-ar putea crea o structura de forte aeriene apartinand NATO care sa asigure patrularea aeriana si securitatea statelor din regiune. Deocamdata niciun stat n-a spus da, toate se gandesc. Eu am spus ca Romania nu are deocamdata bani pentru astfel de contracte. (…) Romania poate suporta un program pe termen lung in care sa plateasca anual 200-300 de milioane Ministerului Apararii.
– Despre relatia cu Rusia, in contextul amplasarii scutului: Rusia este constienta ca sistemul nu este unul ofensiv. Nu sunt pozitii la cel mai inalt nivel. Rusia stie ca e vorba de dreptul legitim al unui stat de a se pregati pentru a se apara.
– Despre telegrama Wikileaks: Nu stiu daca este o telegrama reala sau nu, stiu insa ca ieri s-a facut o mare manipulare. Eu sunt in posesia telegramei in forma in care a fost. in mod lipsit de orice deontologie, foarte multi asa-zisi analisti au fost necinstiti. Daca documentul este al SUA, el prezinta niste pozitii pe care eu le-am avut constant. Ce a fost necinstit in ce au facut comentatorii telegramei: Acele afirmatii nu imi erau artibuite, ele erau facute de ambasadorul SUA.
– Despre Schengen: Vom vedea maine. Eu sper ca, in cazul in care Olanda isi mentine pozitia, sa discutam in consiliul din octombrie. Guvernul olandez e intr-o situatie dificila. Problemele interne ale unei tari nu pot sa afecteze nici solidaritatea si integrarea. Am indeplinit conditiile pentru Schengen. Avem probleme, dar in partea politica, nu in criteriile de aderare la Schengen.
– Finlanda este deranjata de tigani, Olanda de justitie. Faptul ca Olanda nu are argumente este dat de mediul de afaceri. Romania are o batalie cu evaziunea fiscala.
– Se vor lua masuri foarte dure de control a lactatelor. Se respecta procedurile. Domnii guvernanti din Olanda trebuie sa stie ca suntem intr-o batalie in domeniul drogurilor. in Olanda, sunt legale unele droguri. Avem legislatii diferite.
– Despre consilieri: O sa angajez altii si voi fi foarte atent. Pe multi i-am indreptat spre Guvern. Pe Lazaroiu nu eu l-am propus. Asta e joc de presa. Lazaroiu ar fi fost un castig pentru guvern. Premierul mi l-a propus, dupa ce initial o propusese pe Sulfina Barbu. Lazaroiu primise un avertisment legat de sustinere in Senat. Dupa ce mai faci declaratii ca nu te-ai inscrie intr-un astfel de partid. Eu voi continua sa colaborez cu Lazaroiu. in PDL, a declarat ca nu se poate inscrie.
– Eu nu o sa imi abandonez mandatul. Sa vedem ce vor arata alegerile din 2012 ca optiuni politice.
– Batalia electorala pentru Capitala: Bucurestiul este esential. Va fi o disputa serioasa. PDL trebuie sa isi gaseasca asul din maneca, daca nu il are. Oricine poate sa candideze. Problema este daca poti sa si castigi.
– Despre Regele Mihai: Nu imi schimb punctul de vedere exprimat anterior. Nu cred ca as merge la o astfel de sedinta solemna.
– Despre Rosia Montana: O solutie de deblocare mi se pare un referendum local. Ce problema am eu de la Bucuresti legat de Rosia Montana. Referendumul trebuie facut in zona care va fi afectata.