De ce nu am plecat la Bruxelles, asa cum ma obliga Constitutia sa-mi reprezint statul, si asa cum a precizat si CCR? Dincolo de faptul ca am fost impiedicat s-o fac, pot sa va spun ca pana in prezent, in cei 8 ani de cand reprezint Romania la Consiliul European, am reusit sa ne cream o reputatie. Concluziile CE au reflectat intotdeauna interesele noastre. Aceste concluzii au devenit in multe situatii actiuni ale Comisiei in favoarea Romaniei. Aceasta reputatie ar fi fost pusa sub semnul intrebarii daca azi la Bruxelles am fi mers doi delegati. Ar fi fost o situatie stanjenitoare.
Aceasta situatie nu ar fi facut doar inconjurul UE, ci inconjurul lumii, caci ziaristii ar fi incercat sa speculeze orice fisura la acest Consiliu European.
As remarca faptul ca este pentru prima data in perioada post-decembrista, in 22 de ani, cind un premier isi asuma prerogativele presedintelui fara sa aiba un mandat de la acesta. As spune putin mai mult – o asumare nelegitima.
Cert e ca Romania e legitim prezenta la Consiliul European, dar nelegitim reprezentata. Cred ca nici un parlamentar sau politician important nu are a se plange de modul cum Constitutia reflecta ordinea in stat, avand in vedere ca de 2 ani cer Parlamentului revizuirea Constitutiei. Acest tip de probleme se pot rezolva prin revizuire, nu prin incalcarea Constitutiei.
Ar fi fost o situatie stanjenitoare si pentru partenerii nostri europeni, sa arbitreze ei o disputa nationala. Eu am vazut astfel de dispute la alte state europene, si stiu cat de rau erau etichetate astfel de evenimente, si, personal, nu am vrut sa particip, chiar abdicand de la o atributiune constitutionala.
Agenda de astazi de la Consiliul European e mult mai subtila decat pare. De mai bine de un an si jumatate – si va rog sa ma scuzati ca-mi arog acest merit de a fi fost unul din liderii UE – documentul care se va discuta azi si nu va aparea in Concluzii este despre cedare de suveranitate. Este cel mai important subiect, care nu este parte a Concluziilor Consiliului European. Nu-l veti vedea scris undeva in concluziile lucrarilor. Sigur, nu e asa intitulat, dar se va vorbi de control bugetar, de unificarea fiscalitatii, de prioritizarea la nivel european a investitiilor, de cresterea autoritatii BCE.
Nu veti vedea scris ceva despre suveranitate, dar se vor pune bazele despre o mai puternica integrare.
Este posibil sa se lanseze si posibilitatea alegerii directe de catre cetateni a unui lider al UE.
Discutiile sunt incipiente, dar e clar ca ideea unei integrari tot mai rapide, tot mai puternice, e in substratul acestei agende si trebuie sa ai experienta necesara sa o intelegi si sa o abordezi.
Este impotriva vointei mele, dar am decis sa nu merg la Bruxelles ca sa protejez ceva ce am construit timp de 8 ani.
_
Intrebare presa: Veti depune plingere penala impotriva premierului?
Raspuns: Niciodata nu voi depune plangere penala impotriva premierului. Nu am cerut nimanui, nu am facut astfel de afirmatii si le resping
Intrebare: Cum comentati decizia de nerespectare a deciziei CCR?
Raspuns: Aici vorbim de tema derapajului democratic grav pe care USL il genereaza de cand a venit la guvernare. Deci sintem intr-o situatie in care statul de drept e pus sub semnul intrebarii prin atitudinea anuntata ieri de premier si prin presiunile pe Justitie din ultimele doua saptamani. Decizia de ieri a CCR pentru mine nu necesita publicarea in Monitorul Oficial, pentru ca ce a precizat CCR era si in Constitutie. Eu nu aveam nevoie de publicarea ei in Monitorul Oficial pentru a merge la Bruxelles
Intrebare: Ati vorbit de o reprezentare nelegitima. Care e motivatia pentru care nu l-ati mandat pe premier?
Raspuns: Nu a venit sa ceara mandat. M-a anuntat doar ca se duce. Azi la ora 12.00 mi-a dat un telefon sa-i aprob un mandat. Deocamdata nu l-am primit.
Intrebare: Din delegatie face parte si Orban..
Raspuns: Lucrurile sint mai complicate decit aria de expertiza a dlui Orban.
Intrebare: E inclus si MAE?
Raspuns: Ma refer la doua institutii cind spun ca am fost impiedicat. Probabil ca nu stiti, delagatiile – asa am stabilit de 8 ani – ca presedintele sa transmita la MAE delegatia cu care participa la Consiliul European. Asta pentru ca sistemul de comunicatii al UE e locat la MAE, delegatiile se comunica prin sistemul confidential. Am transmis pe 28 lista delegatiei, am primit raspuns semnat de la Ministerul de Externe prin care ma informa ca nu se va transmite la Bruxelles din dispozitia premierului. Ieri, dupa decizia CCR am transmis inca o data delegatia la MAE si la premier, apoi am transmis-o inca o data la ora 23.00 la MAE, dar pana dimineata, delegatia stabilita de mine nu a fos transmisa la Bruxelles. Ca atare, prin decizia premierul si a ministrului de externe, presedintele a fost impiedicat sa isi exercite mandatul pentru ca nu figureaza pe delegatia oficiala a Romaniei
Intrebare: Inainte sa-l desemnati premier pe Victor Ponta, ati discutat problema reprezentarii Romaniei la Consiliul European?
Raspuns: Da. Va multumesc
sursa Hotnews.ro
___________________
Seful statului Traian Basescu va face, joi, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, la ora 14.30. Presedintele n-a plecat la Consiliul European de la Bruxelles.
Anuntul postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale indica faptul ca Traian Basescu nu se va deplasa la summitul Uniunii Europene, care se desfasoara joi si vineri la Bruxelles, astfel incat Romania va fi reprezentata de premierul Victor Ponta, care a si primit, de altfel, insemnele de sef de delegatie la Consiliul European.
Va reamintim, Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca Traian Băsescu este cel care trebuie sa participe la reuniunile Consiliului European de la Bruxelles, potrivit legii fundamentale. Seful statului insa nu a plecat din tara.
Vom reveni cu declaratiile presedintelui de la Palatul Cotroceni din aceasta dupa-amiaza!