Declaratiile presedintelui Traian Basescu:
E o declaratie legata de probleme interne cu reflexie in exterior si in modul cum Romania este evaluata. Nu este treaba mea batalia politica. Ceea ce am de spus azi e in virtutea art 80, alin 2 din Constitutie. Declaratia de azi e justificata si de faptul ca ma simt responsabil si pentru ca am dreptul de a vorbi si de a spune adevarul.
Romania e intr-o situatie dificila din punct de vedere politic. Urmare a evenimentelor din iulie-august, Romania e pusa sub semnul intrebarii ca stat de drept. Au facut ca Romania sa fie suspectata ca nu isi mai mentine valorile statului de drept si cele europene. Ca semn de ingrijorare, s-a stabilit realizarea unui raport suplimentar al Comisiei UE pe MCV care vizeaza in primul rand institutiile statului de drept.
Cel mai pregnant eveniment care i-a afectat pe romani a fost ca, urmare a acestor evenimente, s-a amanat intrarea in Schengen, Romania iesind din criteriile politice. Pierderea intrarii in spatiul Schengen ii vizeaza pe romani si vizeaza economia. Din pacate, evenimentele din vara au dus la amanarea pe termen nelimitat a unei decizii.
Decizia Comisiei de a avea un nou raport cu privire la MCV in decembrie era una care sa ne ajute, sa se constate ca a fost o ratacire a politicienilor in vara.
Am avut o serie de lucruri de indeplinit pentru a demonstra ca suntem stat de drept. Reactia politicienilor e doar o dovada de dispret asupra romanilor. La Senat, a fost o decizie asupra incompatibilitatii unui senator. Prin vot, Senatul a infrant decizia. La Camera Deputatilor, pentru doi fosti ministri s-a cerut inceperea urmaririi penale. Camera a decis prin vot sa nu se inceapa urmarirea.
ANI a constatat incompatibilitatea a patru demnitari. Nu a existat nicio reactie, decat solidarizare cu cei patru. Nu au nicio legatura cu interesul national aceste atitudini de solidarizare cu niste oameni care se presupune ca au incalcat legea. La noi, politicienii se solidarizeaza. Asta demonstreaza ca nu suntem stat de drept. Iar efectele le vom vedea in raportul pe MCV. Va fi un raport dezastruos. Nici macar nu s-a negociat desemnarea unui nou avocat al poporului. Sunt elemente care ne trimit cu multi ani inapoi. Actuala majoritate trebuie sa se intrebe daca are vreo responsabilitate.
Astazi am trimis analizarea cazului celor doi fosti ministri. L-am rugat si pe Ponta sa analizeze situatia celor patru incompatibili.
Pentru oamenii cinstiti prezenta in fata procurorului e sansa de dezvinovatire. E o sansa, nu o nesansa. Lucrurile acestea trebuie rezolvate daca vrem sa avem un raport care sa ne permita reluare discutiilor pe Schengen.
Institutiile statului nu isi opresc functionarea pentru ca e campanie. Cei care incearca sa puna pe seama campaniei, gresesc. Institutiile functioneaza, nu intotdeauna perfect. Sunt si momente cand functionarea lasa de dorit. Nu putem spune „e campanie, domnilor procurori, luati vacanta. Domnule presedinte, taci ca deranjezi”.
De circa cinci luni, institutiile statului sunt supuse unor atacuri continue, sunt in tirul puterii, nici macar nu le ataca opozitia. Cei care cred ca asa isi vor subordona institutiile statului, gresesc. Cat timp voi fi aici, nu si le vor subordona. Aceste institutii vor functiona. Cu mine nu se va putea negocia. Atacurile la institutiile statului nu fac decat sa arate ca avem o clasa politica ce nu intelege functionarea statului de drept.
Nu voi renunta sa spun, de dragul linistii, de dragul fotoliului de la Cotroceni, veniti sa negociem putin institutiile. Din pacate, sunt membrii ai CSM, CCR care au fost luati la tocat la bucata de anumite trusturi de presa pentru intimidarea lor. Seamana cu atacurile mafiote. Fac un apel pentru curatenia campaniei electorale sa inceteze tipul acesta de atacuri.
Romania e suspectata ca nu poate organiza alegeri libere, dupa fraudele de la referendum. Vom avea observatori OSCE si nu exclud posibilitatea ca si alte organizatii sa vrea sa participe la alegeri. Fraudele de la referendum trebuie investigate pana la capat. Institutiile statului trebuie sa isi faca treaba pana la capat. Pentru democratia din Romania, e fundamental ca toate suspiciunile de frauda sa fie clarificate. Votul e fundamentul democratiei. Daca si acolo furam, putem spune ca nu mai avem nicio speranta.
Avem probleme de credibilitate in conditiile in care tara a facut ce a trebuit in criza, dar ne impiedicam in interesele a 470 de parlamentari.
Despre Sorin Blejnar: stiu ca este un mare interes pentru implicarea mea in campanie la Antena 3. A cunoaste un om inseamna sa il stii. Eu vorbesc cu toti. Am avut o discutie la Cotroceni pe evaziunea fiscala.
Despre nominalizarea unui premier USL: Iau in calcul varianta interesului national. Voi desemna un premier care sa serveasca interesul national. Povestea pe care o vehiculeaza orice politician cu suspendarea nu ma impresioneaza.
Presedintele Basescu a cerut Camerei Deputatilor sa discute si cererile procurorilor in cazurile deputatului UDMR Laszlo Borbely si a liberalului Victor Paul Dobre, din moment ce se vor reuni si pentru a discuta situatia deputatului PDL Alin Trasculescu.
Comisia juridica a Camerei, care a analizat cererea sefului statului, a respins luni solicitarea. USL spune ca nu exista elemente noi care sa justifice reluarea voturilor.
Decizia a fost luata cu opt voturi impotriva cererii, un vot „pentru” si o abtinere. PDL va relua cererea formulata de Traian Basescu in plenul Camerei Deputatilor.
Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a spus ca presedintele a adresat o scrisoare conducerii Camerei in care a solicitat sa se analizeze oportunitatea discutarii cazurilor Dobre si Borbely odata cu sesizarea MJ in cazul Trasculescu. Toader a spus ca solicitarea a fost trimisa Comisiei Juridice, pentru un punct de vedere.
Solicitarea sefului statului vine si in contextul apropierii datei la care Comisia Europeana va face public raportul pe Justitie. Premierul Victor Ponta a anuntat ca a convenit cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso, ca publicarea raportului sa aiba loc la finalul anului, dupa campania electorala pentru alegerile parlamentare, pentru a nu fi folosit politic.