Principalele declarati ale lui Traian Basescu:
– Situatia din Europa: Observatia din punct de vedere politic este ca in Grecia si Italia s-a apelat la guverne de uniune nationala pentru a scoate tara din criza. E solutia disperarii. Acolo unde politicul nu isi mai suma raspunderea sau nu se mai poate, se apeleaza la tehnocrati.
– Si noi am avut ministri de finante si oameni in guverne foarte titrati, nume sonore ca economisti. Puteti sa imi spuneti rezultatele lor? Vreau sa vad un tehnocrat care isi asuma taieri de salarii. Sunt realitati care sunt greu de anticipat. Cand ai un guvern politic, spui ca vrei un guvern de tehnocrati. Dar sa te fereasca Dumnezeu de esecul tehnocratilor.
– Nu cred in intrarea in insolventa a Italiei. Are o economie performanta, o economie puternica. Italia a picat pe o conjunctura nefericita. O data cu contaminarea, Italia a constatat ca poate sa isi rostogoleasca datoriile. S-a ajuns la un nivel de dobanzi care pentru noi ar fi inacceptabil. Marea problema este ca este si o neincredere regizata. Bancile au prins guvernele la colt si le executa fara mila. Exista acest risc si in Romania. De aceea ne luam masuri.
– Germania isi asuma sa vegheze ca fluxul de capital catre Romania sa nu se intrerupa. Germania e o tara influenta in UE. M-a interesat viziunea Germaniei asupra UE. Merkel a spus ca nu exista UE cu doua trepe, ci uniunea celor 27.
– Relatia cu Merkel: E o relatie foarte buna, cum e si cu Sarkozy. Au fost niste tensiuni pornite de la Schengen.
– Romania nu poate sa fie neserioasa. Avem in acordul de aderare la UE doua obiective: indeplinirea conditiilor de acces in Schengen si indeplinirea criteriilor de intrare in zona Euro.
– Romania nu este performanta economic in acest moment. Marea problema e sa gasim parteneri pentru a privatiza regiile. Trebuie sa fie interesate companiile. Trebuie gasite banci care sa finanteze. Eu am facut deschiderea politica, trebuie sa mearga ministerele, regiile sa prezinte avantajele. Este esential sa continuam procesele de privatizare, si in transporturi, nu numai in energie. Ma gandesc la CFR. Acolo au fost mai multi Necolaiciuci. Singura metoda de diminuare a vulnerabilitatilor ar fi privatizarea.
– Eu refuz sa cred ca Romania nu are oameni care ar putea foarte buni manageri. Marea problema este politizarea managementului.
– Bugetul pe 2012: Noi avem de optat intre riscurile unei austeritati, care nu stimuleaza cresterea, sau un deficit de 3% care e mai putin riscant. Am preferat riscul cel mai mic. Al unui deficit care sa nu stimuleze cresterea economica. in 2009, 2010, Romania nu a incetat sa plateasca salariile si pensiile. Nu cred ca sunt cresteri de 17% la pensii. Cei mai mari beneficiari ai noului sistem de pensii sunt subofiterii. Ei sunt cei mai multi. Ei sunt marii beneficiari ai noului sistem de pensii. Trebuie rezolvat pentru ceilalti. La televizor vedem pensia de 350 de lei. Aceasta a fost introdusa la 1 ianuarie 2009. Sunt oameni care nu au avut contributii. S-a dat acest ajutor social. Sunt oameni care au si o gaina si un petec de pamant.
– Pensiile si salariile o sa le platim, chit ca imprumutam bani. Mai devreme erati furioasa legat de deficit. Romania va incepe sa plateasca inapoi din datorii in 2014. Trimestrul 3, cresterea va fi de peste 4% din PIB. Pentru anul acesta cresterea e de 1.1% pe tot anul. Putem inchide anul cu o crestere economica de peste 2%. Constructiile cresc, agricultura crestere 25%, industria 5,5%, turismul creste. Ce ma impresioneaza? Este primul an in care subventiile pentru agricultura s-au dat la timp. Constructiile au avut o mare pondere. Ceea ce arat ca politica guvernului a fost una corecta.
– Daca ai deficit zero, nu trebuie sa imprumuti nimic. Ajungem aici reducandu-ne cheltuielile statului.
– Despre justitie: Au inceput sa miste unele dosare. Trebuie sa fie un rezultat, nici negativ, nici pozitiv. Dosarele de mare coruptie trebuie judecate. Nimeni nu cere o solutie anume. Cerem doar judecarea dosarelor.
– Mandatul lui Morar: Conform legii, nu poate avea doar doua mandate. in februarie 2012, isi incheie mandatul. Institutiile nu sunt institutii pe care scrie proprietate Traian Basescu sau Daniel Morar. Optiunea mea ar fi sa cer sa i se dea o rpelungire pâna in iunie. As vrea sa ramâna in functie si pâna la raportul din vara. Cred ca se va putea acest lucru, din punct de vedere legal.
– Nu ma asteptam la scandalul de coruptie de la PDL Cluj, cu cazul primarului Apostu. Sunt informatii ca acolo se intampla ceva de sase luni. Sunt informatii si despre alte judete. Asta nu inseamna ca cineva se duce si ii avertizeaza sa fure mai cu grija.
– Daca nu isi vor corecta atitudinea fata de actele de coruptie, PDL are sansa sa nu ia 30%. Sunt pregatit sa respect votul electoratului. UDMR ar fi o forta. PDL nu va rupe alianta cu UDMR. Daca sunt, raspund si ei in fata legii. Nu mai suntem la stadiul la care sa stea linistiti. Sa nu stea linistiti daca stiu ca fac acte de coruptie.
– Despre remaniere: Daca premierul va veni cu astfel de propuneri, le voi aproba.
– Nu il vad pe Geoana nici in PDL, nici in UNPR.