Presedintele Romaniei participa duminica la emisiunea „Dupa 20 de ani” de la Pro TV. Sefului statului a declarat ca salariile bugetarilor ar fi putut fi marite de la 1 ianuarie 2012, dar Guvernul a vrut sa fie prudent.
Principalele declaratii ale presedintelui:
In niciun caz din populism. Dar toti trebuie sa participam la o guvernare responsabila. Nu poti sa ascunzi la nesfarsit realitatile, iar atunci cand s-au realizat conditiile de austeritate, iar apoi nu cere Parlamentuluis sa se revina, e un presedinte care minte.
Conditiile de revenire la salarizarea anterioara reducerii temporare s-au indeplinit la 31.12.2011. in numele prudentei si guvernul Boc si guvernul Ungureanu au spus discutam. Parametrii conveniti cu Fondul s-au atins.
Resursele vor exista. De unde vine deficitul bugetului consolidat? Din deficitul de 3,6 md. de la fondul de pensii. Nu putem spune pana nu acopar deficitul de la pensii tin salariile scazute. Dar eu nu am stabilit-o, am cerut doar Parlamentului si Guvernului sa analizeze posibilitatea sa se revina la salariile de dinainte.
Ar fi trebuit de la 1 ianuarie, daca nu eram prudenti. Dar semnalul din decembrie anul trecut cand s-a produs o reducere a exportului, semnalul din toamna ca a fost seceta, ne-a facut prudenti.
Nici eu nu am exclus discutia de reducerea CAS, stiu ca este o presiune foarte puternica a mediului de afaceri, eu spun ca este indreptatita, dar spun ca nu este momentul pentru asa ceva. Ar insemna marirea deficitului de pensii.
Eu am vazut foarte multi medaliati sau distinsi cu premiul Nobel ca austeritatea absoluta nu e o iesire din criza. Nu sunt un adept al cresterii prin consum, dar privind la ceea ce urmeaza sa se intample in UE, recesiune in partea a doua anului, trebuie compensat ceva pentru reducerea exporturilor.
Utilizarea la maxim a fondurilor europene. Este o masura. Bani s-au consumat din luna ianuarie. Partea teoretica este superba, noi avem o problema cu facturarea cu viteza a banilor europeni.
Categoric da (exclud noi reduceri de salarii, n.red.). Nu mai suntem in situatia de atunci. Circa 15% ca sa se revina la salariile anteriore. 15 si cu 15 fac 25, pentru ca s-au aplicat mariri la sume mai mici. Daca facem o marire cu 15%, media de crestere anuala va fi 7%.
Eu nu cred ca va ajuta cu nimic (marirea salariilor – PDL). Dupa trei ani de austeritate e greu sa crezi ca daca ii mai dai omului ceva, te ajuta.
Astazi am venit cu Loganul. si Loganului si Duster-ului eu le pun benzina. Eu sunt cel care a rupt orice legatura cu Petrom pentru excesul de profit pe care l-a avut in perioada de criza. Nu-mi place politica OMV, este incorecta. Nu poti sa ceri unei firme sa fie 100% sa fie morala, dar nici nu poti sa-mi arunci in fata pretul mondial al petrolului este 120 de dolari, cand tu il extragi cu 16 dolari din tara. Am avut aceasta discutie cu patronul OMV. Din pacate, contractul este scris asa incat nu se poate face ceva.
Angajarea fara selectie prin 2006-2007 a mii de politisti isi arata rezultatele acum. Eu am sperat ca prin procesul de restructurare, cei care au intrat fara scoala va fi un obiectiv major. Sunt un sustinator al scoaterii din structuri ai celor luati de pe strada. Discutia o vom avea in CSAT si vom vedea cum putem indeparta neavenitii. Acele cursuri pe care le-au facut pe genunchi, dupa care au primit un pistol in mana, e prea putin.
Este o ezitare continua in Ministerul Sanatatii. Dar de asta am ajuns sa vorbesc si in Parlament despre pachetul minim de servicii, dar am senzatia ca exista interese exterioare pentru ca acest pachet sa nu fie facut public. Eu nu am ce sa mai reconciliez cu doctorul Arafat. Toata echipa de la Ministerul Sanatatii este o echipa ezitanta si de aceea a fost distrusa propunerea pe legea sanatatii. Aici e un furt pe care toata lumea il stie, bolnavii il stiu pe pielea lor.