Congresul Miscarii Populare a votat sambata in unanimitate motiunea «Romania mea», condusa de Traian Basescu, care a devenit astfel presedinte al partidului.
Deputatul Eugen Tomac este presedintele executiv al MP, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu si europarlamentarul Siegfrid Muresan sunt prim-vicepresedinti si Dorel Onaca este secretar general.
Motiunea «Romania mea» a devenit programul partidului.
Imnul Miscarii Populare este: „Iarba verde de acasa sa ma ratacesc prin lume nu ma lasa”.
Traian Basescu a tinut un discurs in fata membrilor PMP prezenti la congresul de astazi, in care si-a prezentat reusitele sale din viata politica, sustinand ca nu mai are in vizor functii inalte in stat.
„Am luat decizia sa o fac, desi trebuie sa recunosc ca nu mai am nimic de experimentat in politica. Tot ce a fost de experimentat, am experimentat. Categoric, nu sunt un om care sa se lase ingropat de modestie si trebuie sa va spun ca niciodata nu am sa accept ideea, pe care unii vor sa o sadeasca in populatie, ca in cei 10 ani de mandat ai presedintiei mele nu s-a intamplat nimic. Cine ar indrazni sa compare cinstit Romania din 2004 cu Romania din 2014 ar constata o distanta uriasa parcursa, in primul rand, de poporul roman. Un popor care atunci cand este bine condus este in stare sa faca minuni. Eu am vazut de la altitudinea de la care poti sa vezi in mod egal poporul roman si institutiile statului roman. Acest lucru trebuie sa-l rezolvam impreuna. Este un deficit al celor 10 ani ai mandatului meu. Institutiile inca sunt mult sub aspiratiile, determinarea si capacitatea poporului roman de a fi un popor european. institutiile trebuie sa ajunga la nivelul poporului. Este adevarat ca nu e usor.
si eu, ca om care a critricat tot timpul clasa politica romaneasca o spun ca la un moment in care vrem si suntem determinati sa continuam modernizarea statului roman, eu cred ca asa cum sunt ele, partidele existente, si-au indeplinit misiunea istorica, cele doua obiective fundamentale de politica externa si interna. Interna, adica avem institutii specifice unei democratii, dar nu functioneaza asa cum ar trebui. Externa, adica intrarea in NATO si in UE atinsa cu aceste partide ale tranzitiei.
Eu sunt mandru ca am avut sansa continuitatii clasei politice romanesti pentru intrare in UE si acest lucru a facut ca in aprilie 2005 sa semnez tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Va rog sa ma credeti ca a fost, probabil, cel mai important moment din viata mea ca om politic. stiam ca acea semnatura inseamna pe termen lung o garantie de prosperitate pentru poporul meu si o garantie ca niciodata vremurile trecute ale comunismului nu se vor mai intoarce. si asta pentru ca UE inseamna economie de piata, inseamna competitie, inseamna performanta si mai ales capitalism. Asta inseamna UE intr-un cuvant. Iar prin aderare la UE, Romania a luat decizia care va influenta viata tuturor generatiilor de acum inainte. Este, cred eu, momentul de bolta a politicii externe a partidelor de tranzitie. Nu-mi atribui numai mie, a fost o munca facuta in urma, iar Romania a fost o tara in care nu am avut niciun partid adversar intrarii in NATO si niciun partid adversar intrarii in UE. Dar a venit timpul schimbarii si in clasa politica. Poate va vine sa radeti ca unul dintre cei mai experimentati oameni din perioada tranzitiei vine si spune ca a venit timpul schimbarii. Explicatia este ca e pacat sa plec cu experienta acumulata in cele mai inalte functii ale statului roman, fara sa o impartasesc unora care vin dupa mine. si credeti-ma ca atunci cand am decis sa conduc aceasta motiune a fost una pe care am luat-o dupa mai multe zile de discutii si cu cei care conduceau PMP, dar mai ales cu sotia si cu ficele mele. Mi-a fost foarte greu sa le conving, dar am reusit. Daca i-am convins de atatea ori pe romani sa ma voteze, am reusit si pe sotie. Poate pentru prima data in Romania, in fruntea unei motiuni se aseaza un om care nu mai vrea nimic pentru el. Vreau sa conducem acest partid pentru continuarea a ceea ce a ramas nefacut in cei 10 ani pe care i-am petrecut la Cotroceni. Asa cum spuneam la incheierea mandatului, am ingenunchiat sistemul, dar nu l-am infrant definitiv. si am o datorie de onoare, sa raman alaturi de un partid pana cand vechile structuri nu vor mai influenta viata si deciziile politice si economice.
Sa nu credeti ca intamplator am avut parte de doua suspendari. Am reusit pentru ca nu am facut niciodata compromisuri pe sub masa, cu nimeni!
Acum am hotarat ca motiunea pe care v-o propun sa se numeasca Romania Mea, pentru ca orcine ar citi-o, chiar si domnisoarele de la actualitati, cand vor spune de motiune, vor spune Romania Mea. A venit timpul sa redevenim foarte mandri ca suntem romani, ne-am obisnuit sa ne autoflagelam, sa ne consideram inferiori, sa avem complexe. Asta in conditiile in care, va spune un om care a stat 10 ani in Consiliul European, romanii nu sunt cu nimic mai prejos decat nemtii, francezii sau belgienii. Acest lucru trebuie sa-l spunem tuturor. Trebuie ca romanii sa redevina mandri de ei, sa nu ne mai fie rusine sa vorbim de patriotism, pentru ca a fi patriot inseamna a-ti apara tara in orice conditii.
Atunci cand sti ca trebuie sa-ti aperi tara, o faci cu tot cu sufletul si toata forta ta si cand nu se poate trece peste tine, apoi nu poate trece nici Germania si nici Franta. De aceea, eu cred ca acest nume de motiune este unul care era necesar astazi si un nume care ne poate caracteriza. Nu suntem nationalisti, nu suntem extremisti, ci suntem patrioti„, a spus Traian Basescu.