TIMISOARA. Viceprimarul Traian Stoia si primarul Nicolae Robu isi unesc in sfarsit fortele si depun primele plangeri pentru a descoperi cum au fost retrocedate ori cumparate de la stat mai multe cladiri importante din Timisoara. Cladiri istorice.
Printre acestea se numara si Palatul Bancii Timiseana, cladirea in care a functionat Pietatea Banateana, cladirile de pe Vladimirescu 1 si Vladimirescu 12, un imobil de pe str. Beethoven, cladirea unde functioneaza magazinul Materna si altele.
„Saptamana viitoare vom depune plangeri penale pe care le semnez alaturi de domnul Robu, pentru un numar de aproximativ 10 imobile. La Curtea de Apel Timisoara le vom depune… pentru ca DNA e dincolo de 1 milion, desi cladirile astea fac mai mult de 1 milion„, a declarat viceprimarul Traian Stoia. Edilii vor sa se faca cercetari cu privire la toti cei care au fost proprietari pe aceste imobile si felul in care s-au transmis de la unii la altii de-a lungul timpului.
„Palatul Bancii Timiseana, unde e acum Banca Italo Romena, in 1912, era in proprietatea Bancii Victoria din Arad, Sucursala Timisoara. In ’51, statul roman cumpara imobilul la licitatie, in ’56 se intabuleaza in favoarea statului in folosinta Timisoarei. In 1991, Banca Nationala, desi nu erau intabulati in CF, inchiriaza catre BCR Timis partea de jos… 952 de metri, pe un contract de inchiriere, desi nu era nici macar proprietar intabulat. In 92 imobilul este proprietatea statului, in 92 BNR trimite o cerere de intabulare catre notariatul de stat in care cere intabularea asupra suprafetei construita de 852 de metri din cladire desi nu exista niciun act… devin proprietari in CF pe intreaga cladire in suprafata utila de 2.382 de mp„, dezvaluie Traian Stoia.
opiniatimisoarei.ro scria inca din 2011 ca Parchetul Curtii de Apel Timisoara a fost sesizat sa verifice modul in care sucursala locala a Bancii Nationale a Romaniei a intrat in posesia unui imobil ultracentral, evaluat la peste doua milioane de euro, pe care a inceput sa-l scoata la licitatie si sa-l vanda bucata cu bucata.
„Chestiile astea se repeta si la alte cladiri cum ar fi Pietatea banateana. Aici statul roman a dat in administrare cladirea… acolo exista in registrul de imobile nationalizate o persoana… acolo in pod s-au construit cateva apartamente. La final s-a intabulat Pietatea banateana in CF. Am mai spus ca pana in anul ’76, 15% din bugetul primariei mergea spre remedieri spatii de locuit aflate in suferinta dupa bombardamente. Primaria le repara, le intretinea si construia acolo garsoniere sau apartamente. Ulterior, le dadea in chirie catre diversi solicitanti. Toate aceste cladiri care s-au retrocedat ulterior s-au retrocedat cu garsonierele facute din banii publici ai cetatenilor Timisoarei, fara recuperarea banilor„, sustine viceprimarul.
Daca cercetarile procurorilor vor scoate la iveala nereguli flagrante in transmiterea proprietatii de-a lungul timpului, reprezentantii Primariei Timisoara spera sa se reuseasca anularea contractelor de vanzare cumparare a imobilelor cu pricina.
„Beethoven 1, Vladimirescu 12 si Vladimirescu 1… Toate acestea au o gramada de lucruri care nu au explicatie logica si este normal ca autoritatile competente si care sunt mult mai pricepute decat cei care au vazut aceste acte sa stabileasca ce si cum. Oricum, consideram ca a readuce in patrimoniul Timisoarei asemenea cladiri este un lucru benefic pentru comunitatea noastra si pentru curatirea de tentativele acestea de a face totul subteran, totul la negru, totul in umbra, cand lucrurile se pot desfasura normal, la vedere, cu taxele platite la zi„, a adaugat Traian Stoia.
„Imobilul de pe Beethoven 1, se cumpara, urmeaza nationalizarea, darea in folosinta a statului. In 1979 se spune ca imobilul se dezmembreaza in teren si casa cu etaj si curte. 815mp. Scris la masina in CF, n-are ce cauta scrisul de masina in Cartea Funciara„, precizeaza Stoia