Traim vremuri in care medicina romaneasca este pusa sub semnul intrebarii….

Numarul celor care fac aceasta meserie cu dedicatie, profesionalism si nu in ultimul rand cu dragoste fata de om a devenit tot mai mic, este adevarat. Insa acesti oameni mai exista…si fac in continuare lucruri extraordinare, salveaza inca vieti si restabilesc armonia in familii.

De aceea trebuie sa vorbim despre ei si despre lucrurile deosebite pe care le fac.

Un bun exemplu in acest sens, este cazul de izoimunizare RH, tratat cu succes prin transfuzie fetala si dus la bun sfarsit cu rezultate excelente de catre Dr. Bogdan Muresan si echipa de medicina fetala din cadrul Spitalului Première din Timisoara.

Acest caz este o premiera medicala romaneasca, fiind primul caz documentat de tratament al anemiei fetale severe prin repetate transfuzii fetale, prima fiind efectuata in saptamana 25 de sarcina.

Tehnic vorbind, transfuzia fetala este procedura terapeutica prin care se administreaza intrauterin fatului sange sau derivate de sange, cu scopul de a combate anemia fetala severa.

Transfuzia fetala poate fi de doua tipuri :
intravasculara – Intravascular transfusion (IVT) — efectuata prin peretele abdominal matern in vena ombilicala din cordonul ombilical sau intrahepatic fetal
intraperitoneala – Intraperitoneal transfusion (IPT) — realizata prin peretele abdominal matern si peretele uterin in abdomenul fatului, in cavitatea peritoneala.
Aceasta din urma se face doar in conditiile in care, tehnic, prima varianta este imposibila.

Cea mai frecventa cauza de anemie fetala este incompatibilitatea RH, conditie in care apare izoimunizarea RH, adica, pe intelesul tuturor, este situatia cand in sangele mamei apar anticorpi anti RH care traverseaza placenta ajungand in sangele fatului, unde distrug celulele rosii fetale.

Rezultatul? In cele mai multe cazuri se ajunge la anemie fetala severa- hidrops fetal si in cele din urma moartea fatului.

De ce este acest caz atat de deosebit?

Pentru ca prima transfuzie s-a efectuat in saptamana 25 intrauterina, iar sarcina a fost dusa cu succes pana la 37 de saptamani, cand gravida a nascut prin cezariana, la spitalul Première din Timisoara, un copil perfect sanatos.
Si ca sa va faceti o imagine asupra a ceea ce inseamna sa faci o transfuzie intrauterina unei gravide cu o varsta a sarcinii de 25 de saptamani, inchipuiti-va ca medicul traverseaza, sub control ecografic, abdomenul mamei, intra in cavitatea intrauterina cu un ac de 1 mm,  in cautarea unui vas de sange de aprox. 2 mm, unde injecteaza sangele transfuzat intr-un interval de timp de 20 de minute, timp in care mama si fatul se pot misca…

Multi ar spune ca este o adevarata loterie, insa cei de specialitate stiu ca acest lucru se poate face dupa multa, multa munca, perseverenta si cu adevarata pasiune pentru meserie.

Atat diagnosticul prenatal, cat si medicina fetala fac parte dintre ramurile specializate cele mai sensibile si mai pline de incarcatura  emotionala din medicina.

Medicul nu ingrijeste numai o femeie, ci cu un cuplu in asteptarea unui copil, a unei noi vieti.

Pacientii ajung la medic cu inima stransa sperand ca totul va fi bine…insa cateodata vestile pe care le primesc sunt cutremuratoare si cuplul se afla in fata unor decizii greu de luat, pentru ca aceste decizii implica viata unui copil dorit, care nu a ajuns inca pe lume.

De aceea medicii trebuie sa dea dovada de umanitate, dragoste fata de pacient. Este un domeniu care nu admite greseli pentru ca implicatiile sunt prea mari, asa ca este nevoie de ultraspecializare, curaj, ani de experienta si nu in ultimul rand de pasiune pentru meserie.

Noptile nedormite sunt multe, orele petrecute in slujba pacientilor, nenumarate. Rezultatele insa se traduc prin vieti de copii salvate, practic nu au pret.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.