Opinia Timisoarei

Transplantul de rinichi se reia la Timisoara. S-a incheiat modernizarea Sectiei de Urologie a Spitalului Judetean, ultima ramasa de renovat. Foto

TIMISOARA. La mai bine de 4 ani de la momentul la care porneau lucrarile de modernizare, marti a fost inaugurata Sectia de Urologie a Spitalului Judetean din Timisoara complet renovata, dupa ce a fost compartimentata astfel incat sa poata fi reluat si transplantul renal.

Sectia a functionat la capacitate mai redusa pe parcursul lucrarilor, insa acum aceasta este in intregime reabilitata.

25 de saloane sunt in total in componenta sectiei, dintre care 22 pentru Urologie si 3 pentru Clinica de Transplant Renal. 64 de paturi vor fi destinate bolnavilor cu afectiuni urologice, in timp ce 8 paturi vor fi dedicate pacientilor care necesita transplanturi renale.

Toate saloanele au fost modernizate, au grup sanitar propriu cu toaleta si dus. De asemenea, au fost amenajate si saloane speciale pentru pacientii cu dizabilitati, unde a fost inlocuita intreaga instalatie electrica si fiecare pat a fost dotat cu propria statie de oxigen. Au fost montate instalatii moderne pentru semnalizarea si monitorizarea incendiilor, iar zona compartimentului transplant a fost dotata cu aer conditionat laminar. Tot aici au fost realizate circuite separate pentru donator si primitor si saloane amenajate special pentru tratamentul post transplant.

Sectia de Urologie are si un cabinet ce functioneaza in sistem Ambulatoriu, la parterul cladirii principale a SCJUT.

Lucrarile de renovare de la  Sectia de Urologie a Spitalului Judetean au inceput in urma cu 4 ani, insa primul constructor care a castigat licitatia a intrat in faliment si nu a mai putut duce la bun sfarsit proiectul. A fost organizata o noua licitatie, in urma careia a fost desemnat un nou castigator, iar lucrarile au fost reluate, insa procedura a durat. Apoi a fost nevoie de schimbari insemnate in proiectul initial de modernizare si a urmat pandemia de coronavirus care a intarziat lucrarile.

Transplantul renal va fi reluat la Spitalul Judetean Timisoara cel tarziu la inceputul anului viitor

Acreditarea pentru transplant dureaza cateva luni. Sunt pasi legati de conditiile sanitare, pasi legati de acreditarea echipei, sunt mai multe etape. Spre sfarsitul anului, inceputul anului viitor, speram sa putem relua transplantul renal.
Procedurile de autorizare sunt de durata. Avem planificate cateva sesiuni de pregatire in alte centre care au experienta, la Bucuresti la Institutul Fundeni si la Spitalul Judetean de la Cluj, cele doua centre mari din Romania de transplant. Plus avem o colaborare cu un coleg si prieten, profesorul Alberto Breda de la Barcelona, cu care am planuit inca din 2018, cand am inceput noi lucrarile, sa mergem sa instruim personal. Pentru ca transplantul nu inseamna numai partea chirurgicala de urologie. Inseamna nefrolog, inseamna anatomopatolog, inseamna imunolog, echipa de Terapie Intensiva, toate trebuie formate ca echipa. Eu am fost implicat in echipa de transplant a profesorului Bucuras, dar sunt colegii tineri care nu au fost. Trebuie sa formam echipa asta. Pana lucrurile nu sunt asezate sa arate perfect, nu dam drumul. Depinde cum merg lucrurile, vom incepe spre sfarsitul anului, inceputul anului viitor„, a precizat prof. dr. Alin Cumpanas, seful Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Judetean Timisoara.

***
Desi la Timisoara in 1981 a fost realizat primul transplant renal de la donor cadavru din tara, activitatea a fost intrerupta in anul 2007.

In Romania sunt patru centre unde se face transplant de rinichi: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov, Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” lasi, Institutul Clinic Fundeni – Centrul pentru uronefrologie si transplant renal din Bucuresti si Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca.

Exit mobile version