TIMISOARA. Pentru pacientii din Arad si localitatile limitrofe, Asociatia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp a pus la dispozitie un microbuz care preia pacientii dintr-o locatie din zona centrala a orasului, iar dupa tratament, ii transporta inapoi.
Printre efectele secundare pe care le pot avea pacientii care urmeaza sedinte de radioterapie se numara oboseala, senzatie de greata, varsaturi, dificultati de concentrare, astfel ca acestora nu li se recomanda sa se urce la volan, dupa tratament.
„O sedinta de radioterapie dureaza doar cateva minute. Dar tratamentul este de 5 zile pe saptamana, pe parcursul a cinci, sase, chiar si opt saptamani. Asa ca este foarte greu pentru un pacient din alt judet sa vina zilnic la Timisoara pentru tratament. În cadrul Spitalului Asociatiei OncoHelp, asiguram deja de cativa ani spitalizarea gratuita celor care nu au posibilitatea de deplasare, pe perioada tratamentului, dar numarul de locuri este limitat si nu putem sa le asiguram tuturor pacientilor cazare. De aceea, am decis sa asiguram transportul, deocamdata, al pacientilor din Arad catre Timisoara. Si ne dorim ca in viitor sa dezvoltam acest program, incluzand si alte orase. Ce este important e ca pacientii se intorc acasa, in familie, in aceeasi seara, imediat dupa tratamentul zilnic. Acest lucru reprezinta un avantaj imens pentru ei, deoarece prezenta celor dragi si confortul casei le ofera un sprijin emotional important, ajutandu-i sa depaseasca mai usor provocarile acestei incercari dificile”, spune prof. dr. Serban Negru, presedinte Asociatia OncoHelp -Centrul de Oncologie OncoHelp Timisoara.
Deocamdata, transportul este asigurat cu un microbuz cu 20 locuri inchiriat de la un partener OncoHelp, care face acest traseu de luni pana vineri.
„Tratamentul impotriva cancerului este o incercare grea, iar preocuparea noastra a fost dintotdeauna aceea de a asigura nu doar ingrijire medicala la cele mai inalte standarde, ci si de a oferi un suport logistic si emotional pentru pacientii nostri. Ne dorim ca acestia sa beneficieze de tot ceea ce este necesar pentru a traversa aceasta perioada dificila cu cat mai putin stres posibil. Programul de transport gratuit este un exemplu concret al angajamentului nostru de a elimina obstacolele care ar putea impiedica accesul la tratament si de a crea un mediu in care pacientii se pot concentra exclusiv pe recuperare, stiind ca sunt in siguranta si ca pot reveni acasa, la familiile lor, la finalul fiecarei zile. Familia joaca un rol vital in procesul de vindecare, oferind suport emotional si moral, care completeaza tratamentul medical”, spune dr. Valeriu Boruga, manager Asociatia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.
In functie de numarul celor care au nevoie de transport, se are in vedere dezvoltarea acestui proiect, fie prin inchirierea unui alt mijloc de transport cu mai multe locuri, fie prin stabilirea unor noi trasee.