O tranzactie imobiliara prin care Universitatea “Politehnica” Timisoara a achizitionat, in urma cu doi ani, un teren cu o suprafata de 12.000 de metri patrati de la “GP&Company” Timisoara, fosta “Guban”, a intrat in atentia procurorilor anticoruptie, in urma unui denunt penal in care fostul director al intreprinderii, Petru Gheorghe, este acuzat ca a intrat in aceasta afacere fara sa fi avut mandatul Consiliului de Administratie.
In aceasta poveste apare si numele fostului ministru Anton Anton, care pe ultima suta de metri a mandatului sau in fruntea Ministerului Educatiei a emis o Ordonanta de Urgenta care a autorizat Institutul Politehnic “Traian Vuia” sa cumpere un teren in suprafata de 12.000 metri patrati de la firma locala producatoare de incaltaminte GP&Company, pentru amenajarea unei baze sportive. In actul normativ s-a stipulat ca terenul va fi achizitionat din fonduri publice, iar plata va fi efectuata dupa evaluare si in urma negocierii. Urgenta ordonantei a fost justificata prin faptul ca proprietarul dorea sa vanda terenul in cel mai scurt timp posibil si, drept armare, a inaintat universitatii o oferta avantajoasa.
“Exista riscul ca suprafata sa fie achizitionata de alte companii care ar putea construi cladiri si ar perturba astfel activitatea sportiva a institutiei de invatamant”, si-a argumentat ministrul Anton Anton decizia de a da bani pentru achizitionarea terenului de la “Guban”. La vremea respectiva, firma “GP&Company” era controlata de actionari persoane fizice (66,1% din capitalul social), Europa Capital (27,4%), SIF Oltenia (6,29%), Romarta Steilmann (0,068%), Broadhurst Investments Limited (0,054%).
“Terenul s-a vandut fara mandat special din partea adunarii generale a administratorilor”
Cum era de asteptat, tranzactia s-a realizat in scurt timp de la publicarea ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial, iar Institul Politehnic a devenit proprietarul terenului in discutie. Numai ca, in jocul milioanelor de euro a intervenit un outsider care a fost pe punctul de a da peste cap intreaga afacere. SC “Europa Capital” SA Bucuresti a notificat rapid conducerea Universitatii Politehnica sa renunte la tranzactia cu GP&Company SA intrucat exista pericolul de a pierde milioanele de euro din bani publici.
“Va solicitam sa blocati orice plata in contul contractului de vanzare cumparare al terenului inscris in CF nr. 117639 si a oricaror alte contracte de vanzare-cumparare ale unor terenuri proprietatea GP&Company SA necunoscute noua. De asemenea, va solicitam respectuos sa luati de indata masurile legale necesare pentru anularea contractului de vanzare-cumparare mentionat, ce a stat la baza inscrierii dreptului de propietate al Universitatii Politehnica in cartea funciara”, s-a mentionat in notificarea trimisa conducerii Politehnicii de catre “Europa Capital”. In argumentarea cererii, firma din Bucuresti a dezvaluit ca s-a adresat instantelor de judecata pentru a stopa tranzactie.
“Detinem aproximativ 30% din actiunile societatii GP&Company SA, calitate in care am formulat o serie de actiuni in justitie care au ca obiect anularea hotararilor AGA prin care s-a decis negocierea in principiu a vanzarii terenurilor in discutie. Finalitatea acestor actiuni in justitie o reprezinta constatarea unei realitati neindoielnice, respectiv lipsa mandatului acordat de adunarea generala a administratorilor pentru a decide vanzarea terenurilor in discutie. Valoarea terenurilor depaseste jumatate din valoarea activelor contabile ale societatii, motiv pentru care este nevoie de un mandat special al adunarii generale”, a precizat in documentele depuse pe rolul instantelor de judecata reprezentanta SC “Europa Capital” SA, administratorul Maria Negrea. Ulterior, tranzactia a fost stopata, dupa ce actionarii GP&Company SA au inscris in cartea funciara un drept de ipoteca legal pentru suma de 2,5 milioane de euro.
“A fost o achizitie finalizata in termenii contractului!”
in cursul anului 2009, in urma unor negocieri directe intre conducerea Universitatii Politehnica si actionarii bucuresteni ai fostului “Guban”, tranzactia s-a finalizat. “Toate actiunile au fost retrase de pe rolul instantelor de judecata, dupa ce Politehnica a achitat o diferenta de pret destul de consistenta. in cursul discutiilor au recunoscut confidential ca tot aranjamentul a fost facut cu directorul Gheorghe, de aceea nu se mai putea renunta la tranzactie, mai cu seama ca finantarea se facea din bani publici. A fost un mic scandal, estompat de calitatile de negociatori a celor de la Politehnica”, ne-a dezvaluit fostul reprezentant al “Euro Capital” la Timisoara, Adrian Muresan.
De cealalta parte, rectorul Universitatii Politehnica, Nicolae Robu, spune ca nu a fost vorba despre niciun proces, ca tranzactia s-a incheiat in termenii stipulati in contract. “Nu a fost vorba despre nici un proces! A fost o achizitie care s-a finalizat in termenii contractului. Nu s-a facut vorbire despre nici un proces, cel putin nu cu stirea Politehnicii”, ne-a declarat Nicolae Robu. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa, in conditiile in care la vremea respectiva universitatea a scos la vanzare un teren in suprafata de 750 mp, in zona campusului, cu front stradal si pretabil la construirea unui P+4, pe care cerea nu mai putin de 1,7 milioane de euro, se estimeaza ca valoarea tranzactiei putea depasi 15 milioane de euro. in ciuda eforturilor noastre, nu am reusit sa aflam si opinia fostului director Petru Gheorghe despre aceasta afacere.