Opinia Timisoarei

Traseul Revolutiei de la Timisoara, in cautare de firma pentru amenajare. Licitatie de aproape 1,8 milioane euro

TIMISOARA. Dupa ce in vara anului trecut administratia prezenta primele desene cu „Traseul Revolutiei”, pe care firma care le-a realizat cu 130.000 de euro si le-a inchipuit in culoarea turcoaz, autoritatile au reusit acum, in sfarsit, sa lanseze licitatia pentru gasirea unei firme care sa faca amenajarile.

CITESTE SI: Tot mai aproape de deschiderea punctului de trecere frontiera cu Ungaria la Beba Veche, in Timis. A intrat in reparatii drumul care duce la Triplex Confinium

Traseul Revolutiei va cuprinde punctele fierbinti din Decembrie 1989, deja stabilite prin proiect: Baile Neptun (Splaiul Tudor Vladimirescu), Cimitirul Eroilor (Calea Lipovei), Piata Libertatii, Palatul Administrativ (bulevardul Revolutiei din Decembrie 1989), Piata Victoriei, Calea Martirilor, Piata Sfantu Gheorghe, Podul Traian si Piata Maria.
Itinerariul va fi completat, in afara proiectului, cu intersectia Pestalozzi cu Parvan, zona fantanii arteziene, la interventia activistului civic Corneliu Vaida, care a cerut ca si acolo sa fie marcat locul in care a pierit primul revolutionar din Decembrie ’89.

Traseul Revolutiei este finantat cu fonduri din PNRR, iar valoarea lucrarilor se ridica la 7.274.550 lei fara TVA, adica aproape 1,8 milioane euro cu TVA.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 30 octombrie.

***

Va reamimtim, pe viitorul Traseu al Revolutiei vor fi realizate placi din granit turcoaz si bronz, asezate in platforma, cu texte gravate, dar va fi facuta si o aplicatie care va contine fotografii si inregistrari din Decembrie ’89.

„Concret, aceste elemente vor cuprinde unul sau mai multe dreptunghiuri acoperite cu dale din granit turcoaz, de dimensiuni identice 1×1 m. Acestea vor fi înconjurate de o bandă din bronz, cu rol de delimitare, însă așezate la aceeași cotă pentru a fi ușor și permanent accesibile.

Pe banda metalică va fi inscripționat un text despre momentul particular legat de acel loc în zilele Revoluției din Decembrie. Textul este formulat la persoana a treia, o relatare a celor mai importante evenimente petrecute în acel loc, sau în zona adiacentă.

O placă din același metal va conține un scurt citat dintr-o mărturie a unui participant direct la evenimente. Aceste texte vor fi culese din declarații ale supraviețuitorilor și martorilor evenimentelor și vor fi formulate la persoana întâi.

Acolo unde spațiul o permite, va fi așezat un element de mobilier urban, care va permite marcarea mai bună, dar și folosirea spațiului pentru odihnă sau socializare. O placă din același metal (bronz) va fi integrată în suprafața băncii. Aceasta va conține un text gravat de dimensiuni minimale și va menționa locul ca făcând parte din întregul traseu, precum și invitația de a accesa platforma de realitate extinsă a proiectului. Textul va avea și o variantă sintetică în Braille. Acolo unde amplasarea băncii nu este posibilă, se va integra o variantă succintă în banda metalică din jurul platformei din piatră.

Accesibilitatea platformei virtuale se va face prin scanarea codului QR poziționat ori pe bancă, ori unde va fi placa cu textul gravat. Platforma online deschisă va genera o arhivă dinamică cu fotografii, înregistrări video și audio și alte documente referitoare la Revoluție și oras”, precizau reprezentantii Primariei Timisoara in august 2023, atunci cand erau dezvaluite primele imagini cu viitorul Traseu al Revolutiei.

Exit mobile version