Opinia Timisoarei

Traseul turcoaz al Revolutiei de la Timisoara, inca in faza de autorizare. Ar putea fi finalizat pana la comemorarea a 35 de ani de la evenimentele din Decembrie ’89

TIMISOARA. Dupa ce in vara anului trecut erau prezentate primele desene cu „Traseul Revolutiei”, pe care firma care le-a realizat cu 130.000 de euro si le-a inchipuit in culoarea turcoaz, acum autoritatile sunt in proces de autorizare a documentatiilor necesare, inainte de a scoate la licitatie executia proiectului.

CITESTE SI: Firmele care vor contractul pentru documentatia de urbanism de aproape 400.000 de euro pentru modernizarea Pietei Traian. Primaria Timisoara a cumparat deja ‘desene’ de 300.000 de euro 

Practic, abia cel mai devreme in primavara s-ar putea ajunge in etapa de cautare a unei firme care sa realizeze lucrarile in cele 9 locuri menite sa puna in valoare punctele fierbinti si momentele importante din timpul Revolutiei de la Timisoara, din 1989.

Mai precis, in prezent se lucreaza la obtinerea autorizatiilor de construire pentru cateva dintre cele 9 locatii, iar ulterior trebuie finalizat proiectul tehnic si abia apoi lucrarile vor putea fi scoase la licitatie.

Pana acum, au fost obtinute AC-uri pentru locatiile de la Baile Neptun (Splaiul Tudor Vladimirescu), Cimitirul Eroilor (Calea Lipovei), Piata Libertatii, Palatul Administrativ (bulevardul Revolutiei din Decembrie 1989) si Piata Victoriei. Este in analiza documentatia pentru obtinerea autorizatiilor pentru Calea Martirilor, Piata Sfantu Gheorghe, Podul Traian si Piata Maria.

Dupa ce vor fi obtinute si ultimele avize, in decurs de o luna va trebui sa fie finalizat si proiectul tehnic, si abia apoi autoritatile vor putea scoate la licitatie pentru executie lucrarile. Ceea ce inseamna, potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, ca daca toate procedurile decurg fara probleme, licitatia de executie ar urma sa fie pornita la finalul acestei primaveri.

Proiectul este finantat cu fonduri din PNRR, iar valoarea lucrarilor se ridica la 10.688.905,85 lei, adica aproximativ 2 milioane de euro.

***

Va reamimtim, in urma realizarii primei documentatii pentru acest proiect, care a costat 130.000 de euro, au fost prezentate primele imagini realizate pe calculator cu viitorul Traseu al Revolutiei. Conform imaginilor, vor fi realizate placi din granit turcoaz si bronz, asezate in platforma, cu texte gravate, si o aplicatie ce contine fotografii si inregistrari din Decembrie ’89.

Concret, aceste elemente vor cuprinde unul sau mai multe dreptunghiuri acoperite cu dale din granit turcoaz, de dimensiuni identice 1×1 m. Acestea vor fi înconjurate de o bandă din bronz, cu rol de delimitare, însă așezate la aceeași cotă pentru a fi ușor și permanent accesibile.

Pe banda metalică va fi inscripționat un text despre momentul particular legat de acel loc în zilele Revoluției din Decembrie. Textul este formulat la persoana a treia, o relatare a celor mai importante evenimente petrecute în acel loc, sau în zona adiacentă.

O placă din același metal va conține un scurt citat dintr-o mărturie a unui participant direct la evenimente. Aceste texte vor fi culese din declarații ale supraviețuitorilor și martorilor evenimentelor și vor fi formulate la persoana întâi.

Acolo unde spațiul o permite, va fi așezat un element de mobilier urban, care va permite marcarea mai bună, dar și folosirea spațiului pentru odihnă sau socializare. O placă din același metal (bronz) va fi integrată în suprafața băncii. Aceasta va conține un text gravat de dimensiuni minimale și va menționa locul ca făcând parte din întregul traseu, precum și invitația de a accesa platforma de realitate extinsă a proiectului. Textul va avea și o variantă sintetică în Braille. Acolo unde amplasarea băncii nu este posibilă, se va integra o variantă succintă în banda metalică din jurul platformei din piatră.

Accesibilitatea platformei virtuale se va face prin scanarea codului QR poziționat ori pe bancă, ori unde va fi placa cu textul gravat. Platforma online deschisă va genera o arhivă dinamică cu fotografii, înregistrări video și audio și alte documente referitoare la Revoluție și ora„, precizau reprezentantii Primariei Timisoara in august 2023, atunci cand erau dezvaluite primele imagini cu Traseul Revolutiei.

Exit mobile version