TIMISOARA. Opiniatimisoarei.ro va prezenta in urma cu o saptamana situatia buncarelor din Timisoara, locurile in care ar trebui sa ne putem refugia in caz de cutremur ori razboi, pentru a ne proteja de eventuale atacuri aeriene.
In Timisoara sunt 92 de adaposturi de protectie civila, spune viceprimarul Cosmin Tabara, care a si anuntat in urma cu o saptamana ca s-a apucat sa le si verifice pentru a stabili cate dintre ele sunt functionale si cate nu.
Majoritatea au fost amenajate inainte de Revolutie si, teoretic, se pot folosi in cazul unei catastrofe nimicitoare ce ar transforma orasul in ruina.
Vorbim de refugii in blocuri si imobile vechi, iar acestora li se adauga alte cateva zeci construite in cladiri noi, private, care au destinatari foarte precisi: angajati sau proprietari.
Dupa o saptamana, Primaria Timisoara a reusit sa controleze 19 astfel de spatii de adapostire.
„S-au inventariat 19 astfel de spatii, avem o lista cu ele, nu avem o situatie centralizata inca, astfel incat sa spun care este necesarul, dar stiu ca 4 dintre ele ar putea fi operationale. Exista si situatii in care trebuie facuta o igienizare riguroasa, pentru ca este igrasie, sunt tevi ruginite… Instalatiile pentru ventilatie, pe unele le-am gasit, chiar functionale, dar clar trebuie refacute etansarile usilor, ele trebuie schimbate, pentru ca, in timp, membrana aceea se coace, se deterioreaza.
Am gasit si generatoare in cateva dintre adaposturile inventariate pana acum, dar mai sunt destul de multe de verifcat, pentru a avea o idee generala.
Nu e vorba de dat vina pe cineva, pentru ca toti suntem de vina. Dincolo de situatia din Ucraina, care trebuie sa ne destepte putin, trebuie sa stim exact in ce stare sunt adaposturile si sa ne asiguram ca pot fi folosite„, a declarat vineri pentru opiniatimisoarei.ro viceprimarul Cosmin Tabara.
La recensamantul din 2011, Timisoara numara 319.279 de locuitori, insa o statistica din 2015 indica o populatie de 333.613 suflete. De atunci, numarul timisorenilor a mai crescut, astfel ca, in cazul unui razboi, de exemplu, undeva la 5 la suta dintre locuitorii orasului s-ar putea adaposti in buncarele existente ce ofera spatiu pentru aproximativ 14.000 de oameni.
Cele 92 de adaposturi despre care vorbeste viceprimarul Cosmin Tabara, in marea lor majoritate, nu sunt altceva decat subsoluri ale blocurilor, care adesea sunt folosite drept boxe sau pivnite. Oamenii isi tin in ele bicicletele, muraturile, carnatii ori obiecte trebuincioase in casa ceva mai rar. Nimeni nu-i impiedica sa le foloseasca, pentru ca legea le permite.
Sunt insa si adaposturi intretinute ca la carte de catre locatari, iar viceprimarul a intrat in cateva dintre ele vineri.
Reporterii opiniatimisoarei.ro au patruns in mai multe astfel de adaposturi civile in ultimii ani si aratau precum vedeti in galeria foto de mai jos.
„Legea prevede ca aceste spatii sa fie folosite si pentru alte destinatii cu conditia ca in 48 de ore sa poata deveni adapost. Aceste incaperi trebuie sa aiba usi de acces, ventilatie. Nu au caracter secret, numai ca majoritatea nu sunt intretinute”, explica nu demult pentru opiniatimisoarei.ro fostul sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Mihai Benga, in grija caruia au figurat ani la randul aceste spatii.
Periodic, inspectori de la ISU Timis ar trebui sa verifice aceste incaperi, daca sunt intretinute si daca respecta toate normele.
Unde sunt cele mai mari adaposturi pentru populatie din Timisoara?
Cele mai incapatoare adaposturi din Timisoara se afla pe strada Bradului nr.6 (420 de locuri), strada Daliei nr. 2 (400 de locuri) si strada Versului (320 de locuri).
La polul opus, pe strada M. Eminescu, la nr 20, si pe strada Odobescu, la nr 71, sunt cele mai mici buncare, care pot adaposti pana la 75 de persoane.
Cum recunoastem buncarele?
Locurile care sunt prevazute cu adaposturi special construite pentru populatie sunt, cel putin teoretic, foarte usor de recunoscut. De regula, pe cladirile dotate cu astfel de spatii se poate vedea un semn.
Pe fatada imobilului, vizibil, ar trebui sa fie inscrisa litera ‘A’ intr-un cerc, semn ca acolo exista un adapost. Oricine poate intra in aceste locuri, daca se intampla o nenorocire, in caz de dezastru natural ori bombardamente.
Cu toate acestea, sunt unele institutii care au prevazute in constructii aceste buncare, insa nu au pe fatada cladirii insemnul care indica existenta adapostului, deoarece aici se pot duce doar angajatii.
Aceste buncare, construite in cladirile noi ale institutiilor sau in imobilele de birouri moderne ridicate in ultimii ani sunt niste incaperi, la subsol, prevazute cu o usa metalica, grea, facuta special pentru acestea, iar in interior au ventilatie si curent electric. Sunt dotate cu prize si cu corpuri de iluminat functionale. In unele situatii, exista si piese de mobilier sumar si chiar provizii de hrana.
De asemenea, au pe peretele opus intrarii principale o asa- zisa „gura de evacuare”. Practic, e o trapa ce poate fi deschisa catre un tunel in care incape cu usurinta un om obisnuit de statura medie. Pe aici pot fi evacuate persoanele din adapost, in cazul in care usa principala este blocata, din diferite motive.
Consiliul Judetean Timis are un buncar de 400 de metri patrati, pentru comandamentul de urgenta!
Corpul de cladire nou al Consiliului Judetean Timis, construit relativ recent, este prevazut cu un adapost, insa aici nu va avea acces populatia Timisoarei, ci doar cei care conduc judetul. Acestia, in caz de dezastru vor forma o celula de criza care va functiona tocmai in acest adapost.
Buncarul de la Palatul Administrativ are aproximativ 400 de metri patrati si este construit din beton si otel. Cei care se adapostesc aici pot sta si cateva luni bune, avand in vedere sistemul performant de ventilatie. Pana la 220 de persoane pot trai sta aici.
Aici vor intra, in caz de calamitate, cu prioritate, 35 de oameni. Este vorba de cei care formeaza Comitetul pentru Situatii de Urgenta Timis, adica prefectul, presedintele CJ Timis, subprefectii, seful ISU, primarul Timisoarei, directorul UPU-SMURD Timis, seful IPJ, seful Inspectoratului de Jandarmi, seful Politiei de Frontiera, comandantul Brigazii 18 Infanterie, seful STPS, loctiitorul comandantului Directiei Judetene de Informatii Timis, seful STS Timis, comandantul Gruparii Mobile de Jandarmi, directorul Apele Romane Banat, seful ANIF, seful ISJ, directorul DSP, directorul Directiei pentru Agricultura, directorul DSV, directorul DRDP, directorul CFR Exploatare, Inginerul-sef de la Enel, directorul Directiei Regionale in Constructii, directorul E.On Gaz Timisoara, directorul DGFP Timis, directorul Directiei de Mediu, directorul de la Garda de Mediu, directorul de la Inspectoratul Silvic, directorul Directiei Silvice, directorul Centrului Meteorologic, directorul de la Ambulanta, Directorul Directiei Drumuri din CJT si directorul Aeroportului.
Un astfel de adapost se gaseste si la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Banat.
La incheierea operatiunii de inventariere, viceprimarul Cosmin Tabara va completa tabelul de mai sus cu inca cateva pozitii, adaposturi amenajate in ultimii ani in constructiile noi din oras.
„Vineri, seful DSU Raed Arafat a anuntat ca toti cei care administreaza adaposturile civile trebuie sa faca demersuri in vederea igienizarii si dotarii lor, pentru a putea fi operationale.
La Timisoara am fost cu un pas inaintea solicitarii de la Bucuresti si, de mai bine de o saptamana, am inceput inventarierea spatiilor si efectuarea unui minim necesar pentru a putea fi utilizate. Din totalul de 92 de adaposturi civile aflate in responsabilitatea municipalitatii, pentru o parte s-au inventariat necesitatile imediate, iar procesul continua. In urma amendamentului pe care l-am facut la sedinta de stabilire a bugetului local, pentru adaposturile civile a fost alocata suma de 1,4 milioane lei, suma care poate fi suplimentata in viitor, in caz de nevoie.
Nu trebuie să intre nimeni în panică. Vrem să trecem la lucruri concrete, pentru obiective care au fost neglijate timp de 30 ani. Liniștea Europei poate a fost motivul indiferenței statului până acum, dar ținând cont de noile probleme politice din zona noastră, este bine să fim preventivi„, a mai transmis viceprimarul Cosmin Tabara.
Presedintele Klaus Iohannis a dat asigurari inca de la inceputul razboiului din Ucraina ca romanii nu au de ce sa se teama pentru siguranta lor intrucat tara noastra este membra NATO, iar asta ne asigura securitatea. Mai mult, seful statului a precizat ca Romania nu va fi atrasa in conflictul din tara vecina.