TIMISOARA. Adunarea Eparhiala intrunita, la Timisoara, a stabilit trei nume pentru a ocupa scaunul de mitropolit al Banatului, dupa decesul IPS Nicolae Corneanu. Sedinta a fost condusa de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Prtodoxe Romane.
In sedinta au fost stabilite trei nume care vor fi propuse Sfantului Sinod.
Initial se stia de doua variante, insa, iata ca exista si o a treia. Asadar, candidatii sunt: Preasfintitul Parinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebesului, Preasfintitul Parinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei si Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei.
„S-au stabilit trei nume. Adunarea Eparhiala l-a propus, pe langa cei doi de ieri, in plus si pe Ioan de la Covasna”, a declarat presedintele CJ Timis Titu Bojin, membru in Consiliul National al Adunarii Bisericii Ortodoxe Romane.
Urmeaza ca Sfantul Sinod sa se intruneasca si sa decida numele celui care va conduce bisericile ortodoxe din Banat.
Cele mai mari sanse le-ar putea avea Preasfintitul Parinte Sofronie de la Oradea
El s-a nascut la 3 noiembrie 1967 in Arad, parintii lui fiind simpli ortodocsi, Petru si Maria. A fost botezat cu numele Radu Stefan. In anul 1986 a absolvit liceul de matematica-fizica ”Moise Nicoara – Ioan Slavici” din Arad, apoi a fost admis la Institutul de Medicina, Specializarea Medicina Generala, sesiunea iulie 1986, la categoria incorporabili, cu media generala de admitere 9,23.
Intre anii 1987 – 1993 a urmat cursurile Facultatii de Medicina din Timisoara, absolvite in 1993, cu media generala a celor sase ani de studii 9,81.
In anul 1990 a participat la infiintarea filialei Asociatiei Studentilor Crestini Ortodocsi Roamani din Timisoara, iar din 1991 a devenit presedintele acesteia.
S-a inscris, apoi la concursul de admitere la Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii de Stat „Aurel Vlaicu” din Arad, Specializarea Teologie Pastorala, sesiunea octombrie 1993, in urma caruia a fost declarat admis cu media generala de admitere 9,50.
In anul 1995 a fost inchinoviat la Manastirea Hodos-Bodrog din Episcopia Aradului, iar in Postul Adormirii Maicii Domnului din 1995 a fost tuns in monahism de Inaltpreasfintitul Parinte Timotei al Aradului, nas de calugarie fiind Inaltpreasfintitul Parinte Serafim, Mitropolitul Germaniei si Europei Centrale, care i-a dat numele de calugarie Sofronie.
A fost hirotonit ierodiacon si apoi ieromonah la Manastirea Hodos-Bodrog de catre Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Serafim, cu incuviintarea Inaltpreasfintitului Parinte Timotei, in 12, respectiv 13 august 1995, a fost hirotesit duhovnic de Inaltpreasfintitul Parinte Timotei.
Intre octombrie 1995 – iunie 1997 a slujit ca preot-duhovnic la Manastirea „Sfantul Simeon Stalpnicul” din Arad. In ianuarie 1998 a fost chemat la Patriarhie, unde a fost secretar la Cabinetul Preaferictului Parinte Patriarh Teoctist, pana in februarie 1999.
La propunerea Patriarhului Teoctist, in 1998, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei, acestuia i s-a conferit rangul de protosinghel.
La data de 15 decembrie 1998, in sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a fost desemnat drept candidat principal pentru alegerile in vederea ocuparii postului vacant de Episcop al Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria.
Dupa 8 ani pe aceasta functie, la 13 februarie 2007, Preasfintitul Parinte Sofronie Dincec a fost ales, de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, ca Episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei, fiind intronizat, la 25 februarie 2007, de Duminica Ortodoxiei, in vechea Catedrala cu Luna din Oradea.
Inca de la sosirea lui la Oradea, gurile rele il vedeau deja plecat, la Timisoara, in locul IPS Nicolae Corneanu, ca Mitropolit al Banatului. Mai mult decat atat, se vorbeste ca PS Paisie Lugojanu va fi cel care il va sustine pe Sofronie in Banat pentru ca, la randul sau, Sofronie sa ii lase locul la Oradea.
Sofronie nu este foarte iubit la Oradea, aceleasi guri rele spun ca acesta face parte dintr-o loja masonica ce l-ar fi sprijinit sa ocupe functia de episcop. Mai mult decat atat, din ordinul lui in Catedrala eparhiala ar fi fost pictata o icoana cu reprezentari masonice.
In ultimii ani, episcopul Oradiei a fost implicat in mai multe scandaluri cu clericii care aveau alte opinii, in timp ce unii preoti il acuzau de tradare si insusire de castig in urma retrocedarilor bunurilor bisericesti catre alte culte.
Al doilea, ca numar de sanse ar fi Lucian Mic de la Caransebes.
Preasfintitul Parinte Lucian Mic s-a nascut la 9 septembrie 1970 in municipiul Arad. Intre anii 1977-1987 a absolvit Scoala Primara din Arad, iar intre anii 1987-1992 a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebes. In anul 1992 a sustinut examenul de admitere la Facultatea de Teologie, sectia Pastorala, din cadrul Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad, pe care a absolvit-o in anul 1996
Din anul 2001 s-a inscris la cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie din Oradea, iar in anul 2009 la cursurile de doctorat ale facultatii de Teologie din Craiova. In 1990 a intrat ca vietuitor la Manastirea Hodos-Bodrog, din judetul Arad, in 1991 fiind tuns in rasoforie. In anul 1992 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot pe seama Manastirii Hodos Bodrog. Ramane la Manastirea Hodos-Bodrog pana in anul 1994, cand a fost transferat de catre IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitana din Timisoara. In anul 1995 a fost numit staret al Manastirii „Izvorul Miron”, Romanesti din judetul Timis de catre inaltpreasfintitului Parinte Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului. In anul 1998 a fost tuns in monahism cu numele Lucian la Manastirea”Izvorul Miron” din Romanesti. In anul 1999 a fost hirotesit Protosinghel si numit Exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Timisoarei, iar in ianuarie 2000 a fost hirotesit Arhimandrit. In septembrie 2000, la propunerea inaltpreasfintitului Parinte Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei cu titlul „Lugojanul”, iar la data de de 1 octombrie 2000 a fost hirotonit intru arhiereu, la Catedrala Mitropolitana din Timisoara.
Odata cu vacantarea scaunului episcopal de la Caransebes prin numirea in functia de Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului a Preasfintitului Parinte Dr. Laurentiu Streza, in 8 februarie 2006 a fost ales Episcop al Caransebesului, iar in 26 februarie a fost instalat ca Episcop al Caransebesului in catedrala Episcopala „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebes.
Pe locul al treilea se situeaza Ioan Selejan de la Covasna. El a fost in carti si pentru a prelua conducerea Mitropoliei Clujului.
Prea Sfintitul Parinte Ioan s-a nascut la data de 16 noiembrie 1951, in localitatea Pietrani, judetul Bihor, din parintii Ioan si Ilca Selejan .
A absolvit liceul „Constantin Brancusi” din Oradea, promotia 1971 si Facultatea de Instalatii si Automatizari din Bucuresti, promotia 1976.
In anul 1980 a intrat ca vietuitor la Manastirea Lainici.
Cativa ani mai tarziu (in 1986) a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar in anul 1990 Facultatea de Teologie din Sibiu.
La 15 august 1990 a fost hirotonit preot si intre anii 1990-1994 a fost staret al Manastirii Lainici.
In perioada 1991-1994 a urmat cursurile Institutului Biblic din Ierusalim si a efectuat studii de doctorat – Biblice, Egiptologie si Orientalistica.
In anul 1994 a fost Superiorul Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim, de unde a fost chemat in tara pentru ocuparea unui scaun de episcop.
La 25 septembrie 1994, a avut loc la Miercurea-Ciuc, instalarea primului episcop al Covasnei si Harghitei…
Sfanta Liturghie a fost savarsita de Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist si Prea Fericitul Partenie al Alexandriei, alaturi de care au slujit IPS Mitropoliti Daniel.