Scandalul de la SRI Timis a izbucnit in urma cu un an, cand doi caporali, angajati pe baza de contract pentru paza unitatii, au surprins in incinta sediului SRI din Calea Lipovei – in care inca nu se mutase institutia de pe bulevardul Take Ionescu – un om al strazii, venit la furat de fier vechi.
Caporalii si-au chemat in ajutor inca doi colegi si pe sefa lor directa, locotenent-colonelul Camelia Toman, dupa care la fata locului au mai fost descoperiti doi hoti de fier vechi. La ordinul Cameliei Toman, dupa cum sustin la unison caporalii, hotii au fost luati la bataie, iar unul dintre ei a suferit leziuni atat de grave incat a decedat in strada, la scurt timp.
Ancheta a fost preluata de procurorii militari, care, recent, au decis trimiterea in judecata a fostilor angajati ai SRI Timis sub acuzatia de lovituri cauzatoare de moarte. In cursul anchetei penale, Camelia Toman a refuzat sa dea vreun fel de declaratii, acuzand o depresie puternica atestata si de documentele medicale depuse la dosar.
“Nu recunosc fapta si inteleg sa pastrez dreptul la tacere in acest stadiu procesual”, a precizat femeia in fata procurorilor, in timp ce avocatul ales, Florin Kovacs, a dat asigurari ca, in instanta, va demonta toate acuzatiile.
“Doamna colonel a fost implicata in aceasta mascarada intr-un mod cu totul gratuit. Regreta ca SRI-ul a fost tarat intr-o astfel de situatie intr-un mod cu totul neavenit. S-a incercat lovirea unor oameni din SRI, dar doamna colonel nu a acceptat sa faca jocul unora si altora. Este o mascarada si voi demonta fiecare acuzatie”, a declarat Florin Kovacs, subliniind faptul ca locotenentul-colonel Camelia Toman a slujit Serviciul Roman de Informatii timp de peste 20 de ani fara sa fi avut, vreodata, o abatere disciplinara.
In cazul in care vor fi gasiti vinovati, cei patru inculpati din dosarul “Crima de la SRI” risca intre 5 si 15 ani de inchisoare.