TIMISOARA. Singura fabrica de steaguri tricolore din intreg vestul tarii se afla langa Timisoara.
CITESTE SI: La Multi Ani, Romania! 1 Decembrie, ziua din sufletele tuturor romanilor, oriunde s-ar afla
Marius si Olimpia Bocsa au infiintat in urma cu 15 ani un atelier de confectionat drapele, in localitatea Sag.
Barbatul a renuntat la jobul sau de reprezentant comercial, iar sotia la cel de invatatoare si amandoi s-au dedicat trup si suflet micii afaceri de familie.
De altfel, oamenii au un singur angajat. Olimpia Bocsa este cea care coase drapele, iar sotul se ocupa de comenzi si distributie.
Steagurile facute de cei doi ajung in toata tara, impodobesc institutii de tot felul, scoli, universitati, dar si simple case de romani patrioti in zile de sarbatoare si nu numai.
Cel mai mare drapel cusut in atelierul de langa Timisoara are dimensiuni impresionante: 3 metri latime si 60 de metri lungime. Sotii Bocsa au muncit 2 zile sa-l confectioneze.
„E foarte greu sa treaca materialul prin masina de cusut. Cu cat e dimensiunea mai mare sau steagul este mai lat, cu atat e mai greu„, explica Olimpia Bocsa.
Cele mai solicitate steaguri sunt insa cele cu dimensiuni standard 135 X 90 de centimetri. Acestea sunt cumparate mai ales de institutiile statului pentru a fi arborate in birouri, sali de protocol ori la intrari.
Un tricolor frumos si rezistent la vant, soare si ploi nu poate fi facut din orice material.
„Acestea sunt drapele din matase, material mai subtire, nu retine foarte multa apa, se usuca repede, mai ales daca bate putin vantul. Acesta e un material de import, adus din Polonia, mai rezistent la intemperii, mai rezistent la soare. Apoi, mai e un material mai tare, acela oe care-l folosim pentru catarg„, explica Marius Bocsa.
Cei din mainile carora iese simbolul national spun ca se intristeaza adesea cand vad fluturand in diferite locuri drapele zdrentuite ori murdare.
„Ma deranjeaza foarte tare cand vad un steag decolorat sau rupt. Nu ar trebui sa existe asa ceva. E totusi tricolorul nostru, trebuie sa ne mandrim cu el„, spune Olimpia Bocsa.
De la an la an insa, numarul celor care cumpara steaguri de tot mai mic, pentru ca prea putini sunt romanii care au in case un tricolor, iar institutiile nu le schimba indeajuns de des, chiar daca drapelele se deterioreaza.
VIDEO: George Stefanita