Oamenii din antichitate nu aveau haine stilate, ba chiar nu prea aveau deloc, dar purtau chiloti. Sau tot felul de panze si materiale infasurate in jurul taliei si in zonele intime, care imitau lenjeria din zilele noastre.
Ba chiar si in faraonului egiptean Tutankamon a fost ingropat cu 145 de perechi de… chiloti, asa cum aratau si se purtau in acele vremuri.
In Grecia Antica nu se stie cum si ce fel de chiloti se purtau, dar referitor la Roma avem dovada mozaicurile in care apar atat femei, cat si barbati cu panze infasurate in jurul braului si a zonei intime. Un exemplu ar fi gladiatorii, care printre altele sunt si primi oameni din istorie care purtau lenjerie asemanatoare celei tanga din zilele noastre. Femeile purtau la Olimpiada un fel de pantalonasi. Femeile romane purtau lenjerie de forma triunghiulara, fixata cu fibule de o centura.
Prin anii 300-500, in Japonia a aparut fudoshi, lenjerie de corp traditionala purtata de barbatii japonezi, cunoscuta si sub numele de shitaobi. Potrivit Wikipedia, aceasta consta dintr-o fasie de panza care este infasurata in jurul braului, trecuta printre picioare, apoi legata la spate fie prin innodare sau prin varatul capatului sub partea infasurata.
In perioada Renasterii, chilotii barbatilor au devenit mai lipiti de corp si aveau lungimi care variau de la genunchi, pana la glezne, fiind un fel de izmene.
Chilotii tip boxeri, barbatesti, au aparut prin 1874 fiind comercializati de firma lui C. F. Bennett din Chicago. Acestia aveau, pentru prima data, o deschidere in zona slitului.
Prin 1910, Chalmers Knitting Company a creat chilotii tip pantalonasi scurti, destinati femeilor, care puteau fi purtati pe sub fuste sau pantaloni.
Prin anii ’50, au aparut chilotii cu mesaje haioase
In 1920, chilotii femeiesti au devenit in mare asa cum ii stim astazi, doar ca erau mai largi, pentru a permite miscari libere.
Pe 19 ianuarie 1935, Coopers a vandut prima pereche de chiloti barbatesti scurti, clasici. Tot in acea vreme au aparut si boxerii lungi si largi pe picior.
Prin 1940, din cauza razboiului, lenjeria se gasea mai greu, iar multe femei au revenit la modele mai vechi ale chilotilor. La fel, s-a purtat din nou corsetul.
In 1950, deja lenjeria tinea de moda, era interesanta, colorata si chiar amuzanta, aparand primii chiloti cu desene haioase sau mesaje, mai ales in cazul celei destinata barbatilor.
Chilotii tanga au devenit celebrii prin anii ’90 – imagine Northfoto
Chilotii tanga, pentru femei, au devenit faimosi prin 1990, cand imediat dupa ce au fost creati au cunoscut un adevarat succes, mai intai in tarile din Vest, dupa care s-au raspandit in intreaga lume. Cu toate acestea, tanga are origini stravechi, asa cum am amintit mai sus, gladiatorii avand lenjerie asemanatoare, iar prin anii ’20, erau purtati de dansatoarele erotice.
In 2002, o reputata firma de lenjerie feminina a vandut peste 20 de milioane de chiloti tanga, acesta fiind considerat apogeul acestui tip de lenjerie intima.
Recent, au aparut si chilotii cu push-up pentru barbati
In urma cu cativa ani au aparut pe piata boxerii mulati pentru barbati si chilotii tanga, dedicati tot lor. Cu toate acestea, cei din urma nu au un succes extraordinar in randul reprezentantilor sexului tare.
Si mai recent, au aparut chilotii si boxerii cu push-up, atat pentru fund, cat si pentru partea din fata (destinati barbatilor).