„Interesul nostru nu este de a iesi din coalitie, ci de a impune soliditatea coalitiei. Nu stiu insa daca vom reusi acest lucru.” a explicat Marko Bela.
El a precizat ca UDMR nu doreste sa faca parte dintr-un guvern minoritar, care are majoritate .. doar aparent.
Pe de alta parte, Marko Bela a respins zvonurile potrivit carora Emil Boc ar fi vrut miercuri seara sa demisioneze din functia de premier al Romaniei.
Suparat ca Legea educatiei se intoarce la Senat, dupa verdictul dat de Curtea Constitutionala, presedintele UDMR, Marko Bela, a precizat miercuri seara ca formatiunea sa ia in calcul iesirea de la guvernare, daca se dovedeste ca actuala coalitie nu mai functioneaza.
„Repet, dupa parerea mea, angajarea raspunderii Guvernului a fost un act constitutional si nu inteleg, nu inteleg, de ce Curtea Constitutionala a respins aceasta initiativa a Guvernului.” – a spus Marko Bela.
El a convocat Consiliul Permanent al UDMR, pentru a discuta cu presedintii organizatiilor teritoriale despre situatia creata.
UDMR a fost pana acum „piesa de rezistenta” a cabinetului Boc, deoarece, prin voturile sale din Parlament, Uniunea a reusit sa blocheze motiunile de cenzura, depuse de opozitie.
De altfel, chiar si liberalii le-au propus celor de la UDMR, in mod indirect, ca ii vor face parteneri de guvernare, daca voteaza una din motiunile de cenzura pentru demiterea guvernului Boc.
In proiectul de lege al educatiei exista unele prevederi care au provocat reactii negative din partea opozitiei. Acestea vizeaza, printre altele, si dreptul minoritatilor de a studia geografia si istoria in limba materna.
Astfel, liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa a declarat ca Legea educatiei in forma actuala „isi bate joc” de tinerii din Romania si ingradeste dreptul elevilor maghiari de a cunoaste limba oficiala a statului in care traiesc.