TIMIS. Din data de 10 iunie se reia numaratoarea berzelor cu ajutorul unei aplicatii mobile, iar recensamantul se va incheia in data de 5 iulie.
Asadar, proiectul ”Uite barza!” se va derula anul acesta mai devreme decat in alti ani, iar utilizatorii de smartphone-uri pot participa cu ajutorul unei aplicatii ce trebuie instalata pe dispozitiv.
„Anul acesta am decis sa schimbam putin perioada in care numaram berzele albe cu ajutorul aplicatiei Uite, barza! si sa dam startul mai repede. Astfel, recensamantul berzelor va avea loc in perioada 10 iunie – 5 iulie 2020. Schimbarea datei a fost determinata de faptul ca berzele se intorc mai repede la cuib si se modifica putin si perioada de cuibarire. Pana acum, cu ajutorul aplicatiei si a voluntarilor care au folosit-o, am reusit sa facem inventarul cuiburilor de berze si sa crestem gradul de protectie a acestei specii”, a declarat coordonatorul proiectului derulat de SOR, Valentin Marin.
Oricine are un smartphone poate descarca aplicatia Uite, barza!, disponibila atat pentru Android, cat si pentru IOS. Cand utilizatorul se afla in imediata apropiere a cuibul de barza, trebuie sa porneasca aplicatia si GPS-ul telefonului. Apoi, este necesara completarea catorva informatii: numar de pasari prezente, pe ce fel de constructie se afla cuibul si daca acesta este sau nu in pericol.
Aplicatia solicita si efectuarea unei fotografii a cuibului. Precizia localizarii este foarte importanta. Astfel, pozitia cuibului trebuie marcata prin intermediul GPS-ului cat mai aproape de stalp sau de suportul pe care se afla cuibul. Datele salvate in aplicatie pot fi trimise şi ulterior daca nu exista conexiune la internet. De asemenea, berzele albe si puii trebuie numarati numai la cuib. Diferenta dintre pasarile adulte si pui este simpla: adultii au ciocul rosu, iar puii au ciocul negru.
Specialistii biologi vor verifica si confirma apoi datele incarcate in aplicatie. Pe baza informatiilor obtinute, la finalul campaniei de monitorizare, companiile Enel din Romania urmeaza sa amplaseze noi suporturi pentru cuiburile de barza, pe baza unui plan realizat impreuna cu specialistii SOR, in zonele unde companiile sale de distributie de energie electrica activeaza (Muntenia Sud, Dobrogea si Banat).
De asemenea, si in acest an, datele colectate prin aplicatia Uite,barza! vor ajunge si la ceilalti distribuitori de energie electrica din Romania. Societatea Ornitologica din Romania isi exprima speranta ca si acestia sa se implice in protejarea berzelor albe.
In afara numararii berzelor si a cuiburilor, utilizatorii aplicatiei pot semnala si incidente in care sunt implicate berzele albe, cum sunt, spre exemplu, electrocutarile sau coliziunile. Aplicatia permite preluarea datelor GPS si realizarea unei fotografii cu incidentul. Informatiile colectate vor fi introduse in baza de date a SOR, urmand apoi sa se realizeze o harta de senzitivitate. Pe baza acesteia, distribuitorii de energie electrica pot afla cu precizie care sunt liniile unde este nevoie de teci izolatoare sau de semnalizatoare, pentru a se evita in viitor coliziunile si electrocutarea pasarilor.
In 2020, proiectul Uite, barza! intra in cel de-al patrulea an in care implica voluntari din toata tara in protejarea berzelor albe. Din 2017 pana in prezent, aplicatia Uite, barza! a avut peste 9.000 de utilizatori, iar in iulie 2019 a fost pe primul loc in categoria „Calatorii si aplicatii locale” din Google Play.