Dar ce fel de miel? Ei bine, in nebunia tendintelor alimentatiei ultransanatoase si-a facut loc si mielutul ecologic.
Chiar daca pretul carnii de miel eco este dublu fata de cel al unuia obisnuit, singurul crescator de miei ecologici din Timis nu duce lipsa de clienti.
Asadar, singura stana de oi ecologica din intreg judetul e la mare concurenta cu cele cateva care mai exista doar prin zona Sibiului. Aceasta pentru ca si cei care-si mana mioarele pe pajistile din Marginime sunt dispusi sa bata drumul pana la Timisoara ca sa-si vanda marfa cea sanatoasa.
„La nivelul intregii tari exista 17 oameni de afaceri care cresc oi ecologic. Bineinteles, pretul carnii de miel ecologic este dublu fata de pretul carnii de miel de la o stana obisnuita”, a explicat pentru www.opiniatimisoarei.ro Tiberiu Lelescu, directorul Directiei Agricole Timis.
Dar ce inseamna miel ecologic? „E de trei ori mai destept decat unul normal si mananca numai iarba eco”
Mieii eco trebuie crescuti dupa anumite norme, impuse de Uniunea Europeana, iar oitele care ii aduc pe lume e musai sa manance ecologic, adica nu rumega iarba si furaje de oriunde. Pe scurt macarea este mai intai testata si autorizata.
„Mieii ecologici nu pot fi decat in conditiile in care sunt crescuti intr-un regim alimentar ecologic. Ma refer la faptul ca atat furajele folosite pentru oile care alapteaza, cat si cele folosite pentru miei trebuie sa aiba autorizatie de la un laborator de specialitate”, mai spune Tiberiu Lelescu.
In judetul Timis, singura afacere ecologica cu miei se gaseste la Brestovat. Cel care se ocupa de ea, omul de afaceri Vladimir Doicaru, spune ca a fost o adevarata nebunie din partea lui sa investeasca in agricultura ecologica. Ne-a explicat insa de ce sunt „mai speciali” mieii ecologici decat cei obisnuiti.
„Am obtinut un certificat ecologic al pamantului pe care pasc oile, iar faneata este, de asemenea, eco. Am 200 de hectare de pajiste, iar oile nu au voie sa manance nimic din afara acestui perimetru”, a precizat pentru www.opiniatimisoarei.ro Vladimir Doicaru.
Nu este deloc ieftin sa faci agricultura ecologica, iar Vladimir Doicaru stie foarte bine acest lucru. „An de an cheltui… cat o masina buna! Nu un Logan, vorbesc de o masina buna”, a spus el.
Nu este deloc ieftin sa obtii nici un certificat ecologic si nici cei care elibereaza astfel de certificate nu sunt multi. Cea mai apropiata firma care da astfel de documente, care sa ateste ca mielul e ecologic, se afla la Cluj-Napoca.
Orice agricultor care doreste sa obtina un certificat ecologic trebuie sa scoata din buzunar, pentru inceput, 248 de lei, taxa de inregistrare. La aceasta se adauga taxa de comercializare si productie in valoare de 175 de euro, apoi taxa pentru documente de 150 de euro. Anual, fiecare agricultor trebuie sa achite 170 de euro, minim, la firma care elibereaza certificatul ecologic. Aceasta taxa este un fel de abonament. La toate aceste costuri se adauga TVA. De asemenea, un agricultor care are oi ecologice mai are de platit 100 de euro plus TVA, pentru 100 de oi, drept taxa de animal.
Vladimir Doicaru recunoaste ca pretul mieilor ecologici este mai mare, insa spune ca deja are cereri pentru perioada de Paste. „Acum am 100 de miei de vanzare, iar pana la Paste astept sa se mai nasca inca 15-20 de miei. Cu totii au certificat ecologic. Am si miei negri si miei albi, in functie de cerere. Ce inseamna pentru mine mieii ecologici? Inseamna ca sunt de 3 ori mai destepti decat mieii de la celelalte stane. Ii vindem vii la oameni. Mieii pe care ii am eu sunt mai speciali. Sunt nascuti de 2 luni si deja au 15-20 de kilograme”, a mai spus Doicaru.
Daca in acest moment carnea de miel ecologic costa 25-26 de lei kilogramul, iar carnea de miel obisnuit in jur de 15, pe masura ce se apropie sarbatorile, crescatorul se asteapta ca suma sa creasca binisor.
Agricultura ecologica este sustinuta si de Guvern prin acordarea de subventii importante. Spre exemplu, crescatorii de oi care au cel mult 20 de animale primesc anual o subvenite de 500 de euro, iar fondurile cresc proportional cu numarul animalelor detinute.