FOTO: Virgil Simonescu
TIMISOARA. Vom folosi putin gaz, doar ca sa ardem carbune mult. Aceasta pare sa fie solutia administratiei Fritz pentru a asigura caldura si apa calda in locuintele a 50.000 de timisoreni, respectiv in spitale, scoli si institutii in aceasta iarna. Colterm mai are 3 zile sa incheie un contract cu un furnizor de gaz dupa ce, speriat de insolventa anuntata de Dominic Fritz luni, E.On a decis sa inchida robinetul, de luni.
Deocamdata nu a fost gasit un alt furnizor, insa conducerea Primariei Timisoara incearca sa linisteasca populatia sustinand ca situatia nu e chiar dramatica, anunta din nou ca vor creste facturile timisorenilor bransati la Colterm si da asigurari ca trenurile cu carbune vor veni cu o frecventa de 1-2 pe zi in mod continuu, din Bihor.
Desi E.On a decis sa intrerupa gazul catre Colterm de luni din pricina insolventei, de teama ca nu-si va mai incasa banii, si nu a ‘exploziei preturilor’ tot invocata de primarul Dominic Fritz, sublaternii sai continua sa dea vina pe asta.
„Situatia nu este atat de dramatica. Ce trebuie sa stie timisorenii este ca exista o nota de plata, exista probleme geo-strategice care au dus la aceasta explozie a pretului de 4 ori. Motivul nu vine din Timisoara. Nota de plata va trebui sa o plateasca cineva. Nu o va putea plati exclusiv consumatorul si nu o va putea plati exclusiv Guvernul. Din bugetul local vom putea plati ceva, dar pana la urma tot contribuabilul plateste.
Ce trebuie sa stie timisoreanul bransat la termoficare este ca factura va creste, cum va creste si pentru cel bransat direct la gaze care opereaza poe centrala de apartament. Probabil ca la termoficare pretul va creste intr-o mai mica masura decat pentru cel bransat la reteaua de gaze. E foarte important ca in urmatoarea perioada va avea loc o crestere a tarifului pe megawatul de incalzire la populatie. Cat despre continuarea serviciului, nu suntem iresponsabili nici in Primarie, nici in Colterm, nici la nivelul Guvernului. Se vor gasi solutii pentru continuarea furnizarii agentului termic si de luni incolo„, a spus joi city-managerul Timisoarei Matei Creiveanu.
Administratorul public al orasului precizeaza ca, in principiu, noul furnizor de gaz, ce da asigurari ca va fi gasit pana la finele saptamanii, va asigura combustibil doar pentru arderea carbunelui, nu pentru producerea agentului termic.
„In momentul de fata, scenariul pe care lucram este operare proponderent pe baza de carbune. In acest scenariu consumul de gaz are rol strict de catalizator al arderii, e un consum de gaze mult mai mic, e un aspect financiar, iar acest consum de gaze va fi asigurat de un furnizor de ultima instanta sau de un furnizor de pe piata libera… Pana la finalul acestei saptamani vom avea un raspuns….
In acest moment cred ca sunt pe caile ferate ale patriei mai multe trenuri. Acum principala sursa de carbune este din zona Bihorului. Cantitatile pe care le avem contractate cu ei acopera necesarul pentru cel putin 2 luni de iarna pline, si avem si alte contracte. Acestia care livreaza acum livreaza in continuu atat cat permite logistica transportului feroviar, 1 pana la 2 trenuri pe zi„, mai spune Matei Creiveanu.
Va reamintim, un tren aduce aproximativ 1250 de tone de carbune intr-un transport, iar pentru a produce caldura, Colterm are nevoie de 1000 de tone pe zi.
City-managerul a recunoscut in cele din urma ca nu datoriile sunt de vina pentru decizia radicala a celor de la E.On.
„Intreruperea gazului nu a fost din cauza datoriilor. Datoriile, asa cum au fost ele la inceputul anului 2021, sunt aceleasi, minus ce a mai achitat Primaria in cursul anului curent. Noi, pana acum cateva zile, nu aveam nicio datorie curenta la furnizorul de gaze, iar din datoriile istorice am semnat esalonari si am inceput sa platim datorii adunate in ultimii 3-4 ani„, a mai precizat Matei Creiveanu.
Asa cum a spus in mai multe randuri primarul Dominic Fritz, si city-managerul asteapta ajutor de la Guvern.
„Nu vom rezolva totul, nici cu bani de la Guvern, nici pe cont propriu. Solutia e o recalibrare a productiei spre carbune. Ce trebuie sa vina din partea guvernului este in special o schimbare de reglementari, o amanare a platii certificatelor de emisii, pentru ca operarea preponderent pe baza de carbune inseamna un bilant de emisii mult mai mare si o necesitate de a achizitiona certificate de emisii mult mai mari, si trebuie sa contribuie si financiar. Si aceasta contributie se poate materializa in mai multe feluri, fie in bani, in numerar, fie in alocari de credite din trezorerie, fie in materie prima, pentru ca in acest moment Colterm, si asta e un lux pe care il are Timisoara, fie de a opera preponderent pe gaze, fie pe carbune„, a incheiat Matei Creiveanu.
Daca nu vor fi gasite solutii pana luni, aproximativ 50.000 de locuinte, dar si spitale, scoli si institutii vor ramane fara caldura si apa calda.