Opinia Timisoarei

Ultimul anunt facut de Muzeul Satului Banatean din Timisoara. E gata cercetarea la Biserica de lemn distrusa de flacari

TIMISOARA. Anunț făcut de Muzeul Satului Bănățean de la Timișoara, după distrugerea Bisericii din lemn, veche de aproape 300 de ani, care a căzut pradă unui incendiu violent în noaptea de marți spre miercuri.

CITESTE SI: A ars biserica de lemn de la Muzeul Satului Banatean din Timisoara. Avea aproape 300 de ani. VIDEO

După stingerea incendiului și după consumarea tragicului eveniment am constatat cu durere următoarele: acoperișul a fost distrus de foc și s-a prăbușit în interiorul navei bisericii, turla bisericii a fost aproape în totalitate distrusă de foc, păstrându-se martori ai scândurilor și trei stâlpi de susținere, pereții din bârne de stejar sunt arși superficial la interior și foarte puțin la exterior, păstrând aparent structura intactă, podeaua pare în bună parte conservată, dar o apreciere definitivă se poate face doar după îndepărtarea stratului de arsură provenit de la acoperiș.
Din fericire, de la ultima restaurare a acoperișului pictura originală a bolții de lemn a bisericii și mare parte din inventarul original al interiorului au fost conservate în vederea restaurării și nu se aflau în incinta bisericii, ele păstrându-se în depozitele muzeului și astfel ne oferă azi șansa de a restaura obiectivul muzeal în pofida tragicului eveniment.

Au fost finalizate cercetările privind flăcările care au distrus cel mai important obiectiv al Muzeului Satului din Timișoara. Conform specialiștilor ISU Banat focul a fost generat de supraîncălzirea unui cablu de electricitate„, transmit reprezentantii Muzeului Satului Banatean.

CITESTE SI: VIDEO. Dezastrul lasat in urma de flacari in Muzeul Satului din Timisoara. Biserica de lemn, veche de aproape 300 de ani, a ars intr-un incendiu devastator

Până la procesul de restaurare mai sunt pași de urmat.

Primele măsuri cu privire la restaurarea obiectivului muzeal vor limita accesul publicului la locul tragicului accident, acolo vor avea acces doar echipe autorizate care vor trece la identificarea și marcarea tuturor pieselor ce sunt destinate restaurării în paralel cu protejarea sitului față de intemperii și de alți factori distrugători. Abia după încheirea acestor două faze vom trece la inițierea procesului de restaurare propriu-zisă a monumentului care va readuce publicului obiectivul muzeal spre vizitare„, au mai transmis reprezentantii muzeului.

CITESTE SI: Biserica monument din Muzeul Satului Banatean Timisoara ar fi luat foc de la instalatia electrica. Presedintele CJT cere ancheta. VIDEO

Vă reamintim, biserica de lemn de la Muzeul Satului Bănățean a fost mistuită de flăcări în noaptea de marți spre miercuri. Incendiul a izbucnit în juru orei 3 dimineața, iar flăcările au distrus lăcașul de cult și o troiță, iar intervenția pompierilor a făcut ca focul să nu se extindă și la casa parohială.

Muzeul Satului Bănățean a transmis că deși biserica de lemn a fost distrusă, pictura de boltă, icoane și alte obiecte din biserică nu au fost afectate, acestea fiind în proces de restaurare. Reprezentanții instituției spun că Muzeul va fi închis până la terminarea investigațiilor preliminare.

Potrivit ISU Timiș, instalația electrică a bisericii de lemn de la Muzeul Satului Bănățean Timișoara, s-a supraîncălzit, iar din această cauză a izbucnit incendiul care a cuprins întregul lăaș de cult.

Pompierii au stabilit că incendiul s-a produs, cel mai probabil, din cauza efectului termic al curentului electric”, a transmis ISU Timiș.

Biserica de lemn de la Muzeul Satului Bănățean a fost construită în 1746, în satul Topla, care ține de comuna Mănăștiur și avea hramul Sfinții Arhangheli.

Lăcașul a fost demontat în 1987 și adus la Timișoara, unde a fost refăcut între 1994 și 1996. După refacere, biserica a fost resfințită și i s-a schimbat hramul în „Nașterea Maicii Domnului”.
Biserica figura pe lista monumentelor istorice.

Exit mobile version