Se implinesc 162 de ani de la Unirea Principatelor Romane, cel dintai pas important spre implinirea nazuintei de veacuri a poporului nostru: realizarea statului unitar roman.
In 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Tarii Romanesti, dupa ce, in acelasi an, in 5 ianuarie, devenise domnitor al Moldovei.
In momentul Micii Uniri, Timisoara facea parte din Imperiul Austriac, traindu-si ultimele luni de capitala a unei tari de Coroana (Voivodina Sarbeasca si Banatul Timisan), care si-a incheiat existenta un an mai tarziu, in 1860, fiind reincorporata Ungariei pana la Marea Unire din 1918, noteaza Muzeul National al Banatului.
Dupa lovitura de stat din februarie 1866, Alexandru Ioan Cuza a plecat in exil, iar in drumul sau spre Viena a poposit la Timisoara, unde a fost cazat la celebrul han din centrul orasului, ”La Trompetistul”, in noaptea de 7/8 martie 1866. Astazi, cladirea aflata pe strada Eugeniu de Savoya din Timisoara poarta numele de „Casa Cuza”.
Muzeul National al Banatului pastreaza in patrimoniul sau unul dintre cele mai importante simboluri contemporane trecerii domnitorului prin Timisoara – emblema metalica a hanului ”La Trompetistul”, infatisand un soldat trompetist calare pe cal, incadrat intr-o rama dreptunghiulara.
Alexandru Ioan Cuza şi suita lui, formata din trei trasuri, a ajuns la Timisoara in data de 7 martie 1866. Timisorenii au aflat in ziua sosirii ca acesta va locui la „Trompeta”. Locuitori din cartierele orasului, in special din Fabric, se adunasera in Cetate sa-l vada pe domnitor.
„Timisoara, 7 martie. Astazi, dupa-amiaza, la ora trei si jumatate, a sosit aici fostul print Cuza, insotit de printesa Elena şi de cei doi copii adoptivi, Alexandru şi Dimitrie, precum şi de aghiotantul colonel Pissotzki, apoi de trei cameriste şi doi valeti, intr-un postalion special format din trei trasuri, şi a tras la hotelul Der Trompeter”, relata cotidianul german „Temesvarer Zeitung”.
Opiniatimisoarei.ro va prezinta povestea fabuloasa a Casei Cuza de la Timisoara.
VIDEO: George Stefanita