Multi dintre specialisti recomanda folosirea aparatelor de purificare a aerului in locuinte, in birouri, clinici sau alte spatii unde este nevoie de un aer cat mai curat. Cei mai interesati de aceste aparate, in Timisoara, sunt familiile care se pregatesc sa aiba un copil, precum si proaspetii parinti. Pe langa aspectul eco al folosirii unui umidificator sau al altui asemenea aparat, sanatatea reprezinta un alt motiv pentru care acestea sunt cautate pe piata. Marile centre comerciale din capitala Banatului au pe stoc aparate de purificare a aerului si umidificatoare.
„Inca nu a inceput sezonul de vanzare al acestui tip de aparatura. Dupa ce temperaturile incep sa creasca, atunci vine lumea si cauta umidificatoare, mai ales pe langa aparatele de aer conditionat. Ce nu stiu multi dintre clienti e faptul ca aceste aparate pot fi folosite atat vara, cat si iarna. Iar in sezonul rece, cand se aeriseste mai rar locuinta, atunci sunt cele mai recomandate“, ne spune Vasile Tomoiaga, seful raionului de electrocasnice al unui magazin din Timisoara care comercializeaza asemenea produse. Totusi, folosirea indelungata in timpul iernii a unui umidificator poate provoca raceli mai ales copiilor. Printre principalele beneficii se numara faptul ca ajuta persoanele care il folosesc sa respire mai bine si sa se simta mai confortabil atunci cand au nasul infundat, le protejeaza de alergii si de uscarea pielii. Umidificatoare cu aer rece sunt mai dificil de intretinut decat cele cu aer cald deoarece trebuie curatate mult mai des.
Cum functioneaza
Umidificatoarele functioneaza pe sistemul evaporarii apei reci cu functie de curatare a aerului si sunt controlate de higrostat, pentru o functionare automata. Accesorii recomandate sunt solutia de apa proaspata si electrodul cu ioni de argint pentru reglarea automata a umiditatii in clinici, spitale, laboratoare medicale, case, birouri, biblioteci s.a.m.d. Umidificarea si filtrarea aerului ambiental protejeaza si conserva in cele mai bune conditii valorile si materiale (mobila, tablouri, carti etc.). Controlul umiditatii garanteaza conditii optime de mediu. Aparatele sunt de mai multe tipuri, cele mai importante sunt umidificatoarele cu aer rece si cele cu aer cald.
Iata care sunt avantajele unui umidificator cu aburi reci, potrivit specialistilor:
-racesc camera si usureaza respiratia.
-pot acoperi suprafete mai mari, in comparatie cu umidificatoarele cu aburi calzi sau cu ultrasunete, care se potrivesc mai mult pentru camere mici.
-sunt recomandate pentru tratamentul astmului si alergiilor.
-aerul rece este mai usor de respirat decat aerul cald.
-nu consuma electricitate.
-unele umidificatoare cu ultrasunete au si optiunea de a elibera aburi calzi.
-sunt mai usor de curatat datorita numarului redus de componente.
-umidificatoarele cu ultrasunete sunt cele mai silentioase umidificatoare.
Dezavantajele unui umidificator cu aburi reci:
-datorita depunerilor de calcar si a altor minerale, necesita tratamente periodice pentru apa si uneori si inlocuirea filtrului.
-umidificatoarele cu ultrasunete pot elibera si un praf alb care se depune pe mobila din apropierea umidificatorului, acesta fiind mineralele si calcarul din apa.
Iata care sunt avantajele umidificatoarelor cu aburi calzi:
-aceste aparate sunt recomandate pentru tratamentul racelii si gripei.
-prin aburii fierbinti, aceste umidificatoare omoara germenii si bacteriile.
-sunt cele mai bune impotriva alergiei la mucegai.
-ajuta la pastrarea unei temperaturi ridicate in camera.
-unele umidificatoare includ si o tableta pentru colectarea mineralelor depozitate prin fierberea apei.
Dezavantajele umidificatoarelor cu aburi calzi sunt:
-sunt periculoase datorita temperaturii ridicate, mai ales pentru copii.
-au nevoie de o curatare mai frecventa.