Opinia Timisoarei

Un arheolog amator a descoperit cel mai mare tezaur monetar din Romania! Vezi galerie FOTO cu cele 47.000 de monede!

Descoperirea a avut loc pe 1 septembrie, langa Ramnicu Valcea, unde un arheolog amator facea cautari. Imediat dupa ce l-a gasit, acesta a anuntat autoritatile si tezaurul a fost predat Muzeului National de Istorie.

Este vorba de nu mai putin de 47.000 de monede otomane de argint, in cantitate totala de 55,775 kg, adica cel mai mare tezaur monetar descoperit vreodata pe teritoriul tarii noastre, scrie hotnews.ro.

Persoana care l-a gasit este un arheolog amator, pasionat de detectia de metale si membru al unui forum specializat. Tezaurul a fost gasit intr-o rapa de langa localitatea Golesti, nu departe de un drum circulat, la o adancime de 25-cm.

Monedele – akce tucesti – dateaza din perioada 1421-1451, din timpul sultanului Murad II (1404 – 1451). Ele au fost puse in urma cu 600 de ani intr-un burduf de piele si ingropate la o adancime apreciabila dar care s-a diminuat din cauza alunecarilor de teren.

Imediat dupa ce a facut descoperirea, arheologul amator a anuntat autoritatile. Comunitatea online din care face parte – detectiemetal.com – incurajeaza pasionatii sa respecte legea in domeniul detectarii de metale si sa predea obiectele valoroase autoritatilor.

Mai multe detalii AICI.

Exit mobile version