TIMISOARA. Paracetamolul este un medicament deosebit de periculos si ar trebui tinut cat mai departe de copii, atrag atentia medicii. Un baiat de doar 12 ani a vrut sa-si puna capat zilelor inghitand 15 pastile de Paracetamol, din cauza ca se certase cu tatal sau.
Parintii lui l-au adus de urgenta dintr-o localitate de langa orasul Moldova Noua la Spitalul de Copii Louis Turcanu din Timisoara. Potrivit medicului Mihai Gafencu, purtator de cuvant la spital, baiatul a fost externat in aceasta saptamana. Medicii au reusit sa-l salveze si gratie unui laborator in care au putut afla cate pastile a inghitit acesta.
A ajuns la spital la 12 ore dupa ce a inghitit pastilele. „A fost un caz impresionant cu un baiat de 12 ani. Trebuie sa repetam pana obosim ca trebuie sa vina la spital in primele ore dupa inghitirea pastilelor. Baiatul a venit dupa 12 ore, ceea ce e bine fata de alte situatii cand vin dupa 2 zile si nu se mai poate face nimic. Copilul a avut o cearta cu tatal si a vrut sa se omoare. Avem laborator de toxicologie si am avut posibilitatea sa dozam Paracetamolul din sange si din urina. Noi am stiut automat ca acel Paracetamol era in etapa 1 de toxicitate. Copilul ar fi murit dupa 72 de ore daca nu i-am fi salvat ficatul, pentru ca nivelul era enorm”, a spus Mihai Gafencu pentru www.opiniatimisoarei.ro.
Antidotul este un alt medicament: ACC, dar nu se poate lua direct pastila. Baiatul de 12 ani a primit 57 de fiole de ACC pentru a-si reveni. Aceasta doza este foarte periculoasa daca nu se stie cantitatea de pastile inghitita, mai spune Gafencu.
Paracetamolul poate sa fie un medicament periculos, dar asta nu inseamna ca trebuie evitat. Dimpotriva, este medicamentul anti-termic pe care doctorii il recomanda copilului mic si chiar sugarului.
Parintii trebuie sa aiba grija insa pe unde isi lasa pastilele, deoarece micutii le pot inghiti chiar si din neatentie. Mai exista insa si persoanele cu ganduri suicidare, copii indeosebi, care recurg la aceste gesturi fara sa se gandeasca asupra consecintelor. Majoritatea sunt fete, explica Mihai Gafencu. Paracetamolul este periculos si pentru adulti, in conditiile in care consuma si alcool dupa ce au luat pastile.
Din fericire, in ultimii ani, in judetul Timis nu s-au inregistrat multe decesuri din aceasta cauza. O singura persoana a murit in ultimii 6 ani, pentru ca a ajuns mult prea tarziu la spital.
Ce e de facut in caz de urgenta!
Persoanele care inghit Paracetamol din greseala sau voit trebuie sa ajunga la spital in primele 12 ore. Un aspect foarte important este provocarea varsaturilor, neaparat in prima ora dupa ingestie. De asemenea, in primele 2-3 ore se poate administra carbune activat, iar vizita la spital este obligatorie.
„Paracetamolul afecteaza ficatul in 3 etape: prima in care nu se intampla mare lucru, care tina pana la 12-24 de ore, a doua in care exista semne ale insuficientei hepatice si faza a treia de peste 48-72 de ore cand intri in suficienta hepatica si poti muri. Paracetamolul nu este un bumb de luat de catre oricine, oricand. Este cel mai agresiv medicament din cele care se vand fara reteta. Fiind un medicament cu potential mare de hepato-toxicitate, el trebuie administrat cu grija si niciodata lasat la indemana copilului”, explica medicul Mihai Gafencu.
Anul trecut, doar la Spitalul de Copii Louis Turcanu s-au inregistrat 55 de intoxicatii cu Paracetamol. 8 persoane au avut nevoie de internare. Potrivit acestuia, substanta acetaminofen care se gaseste in clasicul Paracetamol se regaseste si in alte zeci de produse, asa ca intotdeauna trebuie citit cu atentie prospectul medical.