TIMISOARA. Mai multe societati comerciale administrate de catre omul de afaceri timisorean Ionel Cioaric au ajuns in atentia comisarilor Garzii Financiare Timis, dupa ce, in urma unor verificari incrucisate a livrarilor intracomunitare, s-a stabilit ca prin intermediul acestora s-au derulat o serie de operatiuni comerciale fictive in valoare de peste un milion de euro cu diferite firme fantoma din Bulgaria.
Concluziile cercetarilor fiscale efectuate de catre comisarii Mihai Paun si Gabriel Iordache au fost cuprinse in procesul verbal nr. 805541/TM/15.11.2011, act administrativ prin care, in sarcina SC „Ammina & Shara” SRL Timisoara au fost stabilite obligatii fiscale suplimentare fata de bugetul consolidat al statului in suma de 1.203.161 lei. Imputarea a peste 250.000 de euro reprezinta „TVA aferent livrarilor intracomunitare fictive inregistrate in contabilitatea societatii”, calculata prin aplicarea cotei de 24% asupra valorii totale a operatiunilor comerciale fictive inregistrate, in suma de 5.013.171 de lei.
S-au plimbat doar facturile, nu si marfa?
Imediat firma a fost data in consemn la frontiera pentru monitorizarea stricta a importurilor si, in acest fel, in data de 26 noiembrie a fost “interceptat”, in Vama Bors, un import de carne de pui, in valoare de peste 20.000 de euro, marfa fiind sechestrata de catre organele fiscale din Arad pentru acoperirea datoriei catre bugetul statului. Licitatia publica pentru comercializarea aripilor si pulpelor de pui ar fi trebuit sa se deruleze in data de 29.11.2011, insa operatiunea a fost suspendata dupa ce Ionel Cioaric a cerut sa se constate ca marfa sa nu este perisabila, ci, fiind congelata, are un termen de garantie de 180 de zile.
Cele doua tone de carne de pui sunt depozitate si in prezent intr-un frigorifer din Arad, fiind in custodia DGFP Arad, pana la finalizarea procesului prin care omul de afaceri doreste sa demonstreze ca a facut afaceri cat se poate de legale cu partenerii bulgari. In contestatia la executare aflata pe rolul Judecatoriei Timisoara, Ionel Cioaric a aratat ca toate afacerile incheiate cu firmele din Bulgaria au fost cat se poate de corecte, partea romana neavand nici o vina ca unele dintre acestea au disparut, ulterior, fara nici o urma.
“Firma Ven Partner Grup EOOD Ltd a prezentat 56 de facturi, precum si procesele-verbale pentru achizitiile intracomunitare de la furnizorul SC „Ammina & Shara” SRL pentru perioada 29.12.2010 – 23.02.2011. In organizarea firmei bulgare au fost constatate abateri, cum ar fi nesemnarea raporturilor contabile de catre managerul firmei, procese verbale de receptie cu numere false, care nu ne pot fi imputate noua. Cu privire la firma Royal Flora, organul fiscal din Bulgaria a comunicat ca aceasta a fost radiata in data de 16.04.2011 si nici un reprezentant al acesteia nu poate fi de gasit. Consideram ca nici acest aspect nu poate fi imputat SC „Ammina & Shara” SRL, care a efectuat livrari catre partea bulgara in perioada 24.11.2011 – 18.03.2011 si a prezentat organului de control toate documentele – contract, factura, CMR. Referitor la societatea Rojal Pateitos, organul fiscal bulgar a transmis ca nu se poate confirma primirea bunurilor, cata vreme societatea nu a furnizat informatiile necesare la autoritatile fiscale”, precizeaza Ionel Cioaric in plangerea depusa la instanta, cerand, sub pretextul lipsei probelor care sa ateste operatiunile comerciale fictive, anularea procesului verbal intocmit de comisarii Garzii Financiare Timis.
„Livrarile intracomunitare catre Bulgaria ni s-au parut suspecte!”
In replica, seful Garzii Financiare Timis, Anton Pop, spune ca, in afara de monitorizarea importurilor si aplicarea sechestrului asigurator pe bunuri, impotriva lui Ionel Cioaric s-a facut si o plangere penala. „In cursul anului 2011 am avut peste 30 de controale de la Garda Financiara si niciodata nu au fost constatate nici un fel de abateri. Ultimul control cred ca n-a fost altceva decat un soi de represalii, dupa ce am declarat in Opinia Timisoarei ca specula cu legume in piata de gros este tolerata de catre organele de control ale statului. Totodata, m-am plans in scris la Garda Financiara ca am fost dati abuziv in consemn la frontiera, fapt care, poate, a iritat conducerea institutiei. Stiti ca, in urma cu cativa ani, am castigat un proces cu Directia Vamala pentru ca mi-au confiscat si vandut ilegal un transport de tabla si i-am executat silit. Sa nu se intample la fel si acum!”, avertizeaza omul de afaceri.
„Dansul are tot dreptul sa conteste in instanta procesul verbal incheiat de noi. In Romania accesul e liber la justitie. De-a lungul timpului domnul Cioaric a avut mai multe probleme. Societatea respectiva a introdus in tara mai multe transporturi, achizitii intracomunitare de legume fructe, chiar si de carne, care au fost monitorizate prin programul trafic control din frontiera, cu ajutorul caruia putem vedea cate achizitii intracomunitare face fiecare agent economic din Romania. In momentul in care noi am inceput sa facem aceasta monitorizare cu sigilarea transporturilor, dupa descarcare am observat ca administratorul societatii a inceput sa faca livrari intracomunitare de marfa catre parteneri din Bulgaria. Aceste livrari ni s-au parut suspecte si am cerut la compartimentul de schimb de informatii antifrauda un SCAC din care sa vedem daca intr-adevar marfa respectiva a ajuns la partenerii din Bulgaria pe care i-a declarat pe documentele de livrare”, a precizat comisarul sef al Garzii Financiare Timis, Anton Pop.