TIMISOARA. Consiliul Judetean Timis intentioneaza sa amenajeze un Centru Multicultural, cu sali pentru organizarea de evenimente si spectacole de arta, iar pentru asta a identificat locul ideal in inima Timisoarei. Este vorba despre fosta vila de protocol a lui Ceausescu, asa cum o stiu timisorenii, devenita ulterior ”Vila International”.
In fapt, este vila in paragina aflata pe bulevardul Loga si strajuieste Parcul Copiilor. O parte din teren a ramas concesionat inca din 2004 unei firmei ce apartine omului de afaceri Ovidiu Tender. Or, asta trebuie reglementata si se va face o documentatie in acest sens pentru a se putea construi centrul.
”Luand in considerare intentia Judetului Timis de a construi in Municipiul Timisoara un Centru multicultural care poate sa cuprinda sali/sala pentru organizare de evenimente si spectacole de arta sau culturale – teatru, muzica, balet, opera, filarmonica, filme, festivaluri etc., care pot sa fie insotie de alte activitati/functiuni complementare (lansare de carte, targuri de carte, simpozioane, conferinte, seminarii, etc.), este necesara modificarea suprafetei de teren concesionate societatii Inter Center Service S.A., prin act aditional la contractul de concesiune nr. 2314/15.03.2004”, se arata intr-un proiect de hotarare aprobat de Consiliul Judetean Timis in ultima sedinta in plen.
Presedintele Consiliului Judetean Timis Alfred Simonis spune ca acest contract de concesiune in favoarea Inter Center Service S.A. este unul pagubos.
”Cum bine stiti, din punctul nostru de vedere, contractul facut in urma cu 20 de ani este unul pagubos pentru Consiliul Judetean si patrimoniul judetului Timis. Este un proiect lasat de izbeliste de mai toate fostele administratii, lucru regretabil. Este vorba de Vila International, pe CD Loga, fosta casa de partid sau cum Dumnezeu se numea.
Ce am facut noi astazi? Am modificat contractul de concesiune pentru ca acea asociere a prevazut si concesionare a unei suprafete mari de teren catre societatea respectiva. În acest moment, avem parghiile juridice si contractuale sa preluam inapoi terenul dat in concesiune in urma cu 20 de ani. Vom face un studiu care sa ne evidentieze ceea ce dorim sa facem acolo. Intentia noastra e sa construim un centru cultural, centru educational, un centru interetnic, eventual. E in zona centrala, langa scoli si licee, langa Institutul Francez”, a declarat Alfred Simonis.
Consilierii judeteni au aprobat modificarea contractului de concesiune pentru acest imobil si au retras partenerului dreptul de concesiune asupra terenului. In fapt, asupra parcului din spatele vilei.
Simonis mai spune ca CJ Timis sufera de lipsa spatiilor in special in zona centrala a Timisoarei.
”Se preteaza acolo o chestiune, poate pentru copii cu dizabilitati, nu-mi dau seama. Suferim de lipsa spatiilor si a terenurilor in zona centrala, unde e necesar sa fie astfel de constructii nu se pot face la marginea orasului toate. Prin urmare, am preluat acel teren inapoi, printr-o clauza contractuala care ne permite unilateral sa luam aceasta decizie. Este primul pas dintr-o serie care vor urma cu privire la dorinta noastra de a recupera patrimoniul judetului Timis si in Timisoara si in afara. Sunt mii de metri patrati. Cladirea este un alt subiect”, a mai spus Simonis.
In prezent, fosta vila a lui Ceausescu se afla in paragina, abandonata.
Vila a fost construita in 1968, din dispozitia Comitetului Central al PCR, pentru a servi drept resedinta la Timisoara pentru Nicolae Ceausescu in putinele dati in care a vizitat orasul. Pana la Revolutia din 1989 era in subordinea prim-secretarului PCR Timis. In 1991 a devenit hotel de protocol al Prefecturii Timis, iar apoi a ajuns in administrarea Consiliului Judetean Timis.
In 2003, CJ Timis a incheiat un parteneriat public-privat cu o firma a omului de afaceri Ovidiu Tender, care se angaja sa reabiliteze imobilul, dar asta nu s-a intamplat. Cladirea a intrat in inventarul societatii nou-infiintate, Inter Center Service SRL, in care CJT are mai putin de jumatate din actiuni.