TIMISOARA. Un pas mic, dar important a fost facut pentru cladirea abandonata de pe Calea Torontalului care ar putea gazdui noul Institut Oncologic ce urmeaza a fi construit la Timisoara. In asteptarea finantarii, se intocmesc documentele necesare.
„S-a făcut un pas important pentru ridicarea Institutului Regional de Oncologie Timișoara: au fost semnate actele pentru elaborarea studiului de fezabilitate și actualizarea expertizei tehnice. Momentul este unul semnificativ deoarece Consiliul Județean Timiș a inclus acest obiectiv de investiție pe lista proiectelor transmise pentru finanțare prin Planul Național de Relansare și Reziliență, iar ca să aibă șanse reale la banii europeni, Institutul trebuie să fie susținut de o documentație solidă, să fie un proiect matur. Cred că Timișoara și întreaga regiune au nevoie de un Institut Oncologic la standarde europene pentru ca bolnavii și familiile lor să nu mai fie obligați să facă drumuri în străinătate sau să suporte costuri suplimentare.
De multe ori am fost întrebat ce se întâmplă cu clădirea abandonată de pe Calea Torontalului, cea care trebuia să fie noul spital municipal al orașului Timișoara. Iată că la această întrebare, ne vor răspunde în scurt timp specialiștii în construcții, care vor stabili dacă și cât anume din clădirea existentă poate fi integrată în ce urmează să devină Institutul Regional de Oncologie Timișoara.
Județul Timiș este unul dintre județele cu cea mai mare rată a afecțiunilor oncologice din România, astfel că vom face toate eforturile necesare pentru ca Institutul Regional de Oncologie să obțină finanțare europeană prin Planul Național de Relansare și Reziliență„, a anuntat presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica.
De-a lungul timpului cam toti ministrii care s-au perindat la conducerea Ministerului Sanatatii, cand ajungeau la Timisoara, mai vizitau si scheletul de cladire abandonat pe Calea Torontalului. Fiecare a promis cate ceva. Cea mai recenta vizita a unui ministru a fost in 2019 cand la conducerea MS se afla Sorina Pintea. Aceasta a dezvaluit atunci ca interese din zona privata au blocat proiectul de construire a unui Institut Oncologic la Timisoara, pe acea locatie. Facuse plangere la Parchet, insa nimeni nu a mai putut ulterior sa explice ce s-a intamplat cu acea plangere, daca a fost sau nu solutionata.
Institutul Regional de Oncologie Timisoara ar fi trebuit sa fie amplasat pe o suprafata de 5,5 hectare si ar fi trebuit sa aiba 476 de paturi de spitalizare, potrivit unei Hotarari prin care Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investitii.
Durata de realizare a Institutului era estimata la 36 de luni, iar valoarea constructiei si a dotarii unitatii de 511,628 milioane de lei.
Cancerul reprezinta a doua principala cauza de mortalitate (19,4%), dupa bolile cardiovasculare.
Judetul Timis este unul dintre judetele cu cea mai mare rata a afectiunilor oncologice din Romania, cu peste 15.000 de pacienti luati in evidenta, numarul cazurilor nou aparute fiind in crestere.