TIMISOARA. In primavara vor incepe lucrarile la noua constructie a liceului Nikolaus Lenau din Timisoara, scoala care a dat doi castigatori de premiu Nobel.
Pana atunci insa pe amplasamentul viitorului campus, intre strazile Popa Sapca si Oituz, lucreaza arheologii. De luni bune acestia cerceteaza terenul si au facut deja si cateva descoperiri insemnate.
„S-a descoperit o cladire administrativa, o parte din fundatie si podeaua. Apoi doua ziduri ale Contragardei nr. 9, un zid aflat in fata Bastionului. Bastionul avea mai multe randuri de fortificatii, iar pentru a le intari au fost construite aceste cladiri.
S-au mai descoperit complexe care apartin de Timisoara medievala, de la locuinte si fantani pana la gropi de provizii.
De asemenea, s-a descoperit un mormant colectiv cu 7 schelete in aceeasi groapa. Mormantul este din perioada moderna, secolul al XVIII-lea. Un schelet apartine unui copil, restul sunt ramasite de adulti.
Au mai fost descoperite vase intregi din perioada otomana, dar si un capac de vas cu ceramica importata din Turcia. Au mai fost cateva vase intregi si pipe din ceramica.
Am gasit multe ghiulele, ceea ce arata ca, intr-adevar, primele atacuri si bombardamentele mari au venit din partea nordica a orasului. Sunt 15 ghiulele de fier intregi sau afectate„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Andrei Stavila, coordonatorul echipei de arheologi care lucreaza in santierul de la campusul scolar Lenau.
Specialistii estimeaza ca vor incheia cercetarea chiar la inceputul primaverii.
„Asteptam sa se intruneasca acea Comisie Nationala de Arheologie care va da propunerea de conservare a zidurilor gasite. Apoi trebuie facut un raport final. Noi mai avem de sapat, inca, intr-o parte, dar speram ca toate acestea sa se finalizeze undeva la finalul lunii februarie – inceput de martie„, a mai spus arheologul Andrei Stavila pentru opiniatimisoarei.ro.
Va reamintim, in septembrie 2019 a fost dat ordinul de incepere a lucrarilor la noul campus scolar al Liceului Nikolaus Lenau din Timisoara, pe un teren aflat intre Popa Sapca si Oituz. Este primul care se ridica in oras in ultimii 30 de ani.
La finele lunii iulie s-a semnat contractul cu castigatorul licitatiei organizata de Primaria Timisoara – firma Constructim, ca lider al unei asocieri, alaturi de alte trei societati.
Valoarea contractului este de 49.994.636,94 lei fara TVA, adica peste 12 milioane si jumatate de euro, cu tot cu TVA, iar lucrarea ar trebui sa se incheie in 2 ani.
Va fi cea mai moderna scoala din Timisoara.
Campusul scolar de pe strada Oituz 4C ar acoperi cea mai mare parte din nevoile scolii cu predare in limba germana de la Timisoara, ai carei elevi invata acum in mai multe sedii din Timisoara, pe Gheorghe Lazar, pe Namoianu, in Piata Unirii si la fostul liceu Mincu.
Cele patru firme asociate vor trebui să realizeze 4 corpuri de constructie in conformitate cu cerintele din documentatia de atribuire, dar si lucrari de structura de rezistenta, alimentare cu energie electrica, alimentare cu fibra optica, alimentare cu apa potabila, racordare la reteaua de canalizare urbana, alimentare cu gaze naturale, racorduri rutiere, instalatii electrice, instalatii sanitare si PSI, instalatii HVAC.
„Ansamblul de constructii propuse este alcatuit din patru corpuri care delimiteaza o curte interioara denumita atrium. Dispunerea corpurilor construite are in vedere si insorirea permanenta a curtii interioare, ca loc de recreatie pentru copii, data fiind pozitia amplasamentului fata de punctele cardinale. Ansamblul construit propus se compune din corpurile A, B, C si D, cu o suprafata desfasurata de 11.850,16 mp. Demisolul va avea 2.516,80 mp desfasurati, parterul 1.519,80 mp. La etajul 1 vor fi 2.539,08 mp, la nivelul 2 sunt 2.598,60 mp, la etajul 3 avem desfasurati 2,598,60 mp, iar la 4, un etaj retras, vor fi 77,33 mp. Vor fi asigurate parcare, acces pietonal pentru elevi si profesori, acces de serviciu pentru deservire si interventie, precum si statii de transport in comun pe ambele sensuri, cu treceri de pietoni, pe drumul de legatura dinspre strada Popa Sapca si Calea Aradului„, explicau recent pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii Constructim.
Peste 1000 de elevi ar putea invata in noul campus, cel mai spectaculos proiect dedicat invatamantului, care se amenajeaza la Timisoara.
„Vor fi amenajate 48 de sali de clasa in care vor putea invata simultan 1152 de elevi, spatii pentru cadre didactice si personal administrativ, un cabinet medical, o biblioteca, o sala de gimnastica, vestiare si spatii tehnice„, au mai precizat pentru opiniatimisoarei.ro constructorii.
Cele 4 corpuri de cladire vor fi construite in jurul unui copac valoros care nu va fi taiat, ci protejat si pus in valoare.
Banii pentru campus vor proveni de la bugetul local, pentru ca mai apoi, municipalitatea sa incerce sa-i recupereze din fonduri europene.
..