Banatul montan va avea, in curand, o noua atractie turistica spectaculoasa. Daca pana nu demult din Cetatea Ladislau, de pe malul romanesc al Dunarii, la Coronini, ramasese doar un ”ciot”, iata ca acum aceasta a renascut cu ajutorul banilor europeni.
CITESTE SI: Lucrari in ritm de melc pe Centura Sud Timisoara. Stadiu de 54,5 la suta
Cetatea Sfantului Ladislau de la Coronini va fi inaugurata la finalul acestui an, dupa ce lucrarile de restaurare si reconstituire vor fi incheiate, anunta Banatul Montan, pe pagina de Facebook.
Valoarea totala a investitiei este de aproape 20 de milioane de lei, iar dupa finalizare, autoritatile locale vor sa includa cetatea in circuitul turistic si spera sa atraga un numar cat mai mare de vizitatori.
Cetatea medievala se afla la capatul estic al localitatii Coronini, in locul numit de localnici Culc. Pintenul de deal se ridica la 40 metri deasupra Dunarii, iar pozitia strategica a cetatii este deosebita, deoarece are doua randuri de fortificatii de piatra. Fortificatia a fost mentionata in documente incepand cu anul 1430, iar din 2004 a fost inclusa pe Lista Monumentelor Istorice.
Cetatea a fost ridicata de regele Ungariei Sigismund de Luxemburg, in anul 1428.
Fata in fata cu Cetatea Golumbac, Cetatea Sfantului Ladislau isi are istoria strans legata de ce aflata pe malul sarbesc al Dunarii. Pe acelasi loc a fost, initial, o cetate dacica, preluata apoi de romani dupa cucerirea Daciei. Peste secole, odata cu cetatea Golumbac s-a construit si cetatea medievala Sfantul Ladislau, ale carei ruine au putut fi vazute in dreptul Stancii Babacaia. Cetatea poarta numele celui mai renumit rege arpadian Ladislau (1077-1095), devenit sfant in urma canonizarii din anul 1192.
Sursa: Facebook/Banatul Montan