Marti dimineata a fost inregistrata cea mai puternica explozie solara din ultimii patru ani. Un val masiv de particule incarcate de gaz electrificat a fost lansat catre Pamant.
Furtuna solara a trimis raze de radiatie care au ajuns pe planeta noastra in cateva minute, dar acum acest nor de particule incarcate se indreapta catre Pamant.
„Tsunami-ul solar” face parte categoria X, categoria in care se inscriu cele mai puternice astel de furtuni solare, ultima de acest gen fiind inregistrata in 6 decembrie 2006. El ar putea provoca descarcarea unor doze foarte mari de radiatii ultraviolete si raze X in atmosfera Pamantului.
Calculele astronomilor spun ca particulele trimise catre Pamant in urma furtunii solare se deplaseaza cu pana la 500 de kilometri pe secunda, ceea ce inseamna ca Pamantul va fi lovit in seara de 17 februarie.
Efectele furtunii solare asupra oamenilor
In momentul in care particulele solare vor intra in campul magnetic al planetei, ar putea da nastere unei furtuni geomagnetice.
Norul de plasma care se indreapta spre Pamant ar putea perturba activitatea satelitilor, sistemele de telecomunicatii si chiar transportul aerian. Aceste efecte vor fi resimtite in special in zona nordica si la poli.
Perturbarea campului geomagnetic va afecta direct si starea de sanatate a multor oameni. Furtuna solara ar putea afecta persoanele cu probleme ale sistemului nervos sau care sufera de conditii cardiace. Principalele efecte vor fi migrene accentuate si chiar depresii.
Furtunile solare se vor inmulti pana la doua sau trei pe zi
Furtuna, inregistrata pe 13 februarie, este prima de categoria X din noul ciclu solar, un ciclu care ar putea fi cel mai slab, din acest punct de vedere. Astronomii se asteapta ca acesta sa atinga un maximum de activitate solara in luna mai a anului 2013.