ARAD. Comisia Europeana a aprobat candidatura orasului Arad pentru titlul „Capitala Verde a Europei” in 2018, anuntand lista celor sapte localitati de pe continent ale caror candidaturi au fost acceptate in urma depunerii dosarelor, potrivit Mediafax.ro.
Primarul Aradului, Gheorghe Falca, a declarat, joi, ca pe site-ul Comisiei Europene a fost anuntata lista celor sapte orase de pe continent ale caror candidaturi au fost acceptate pentru titlul „Capitala Verde a Europei” in 2018, intre care Arad, singura localitate din Romania care s-a inscris in competitie.
Cele sapte orase acceptate in competitie sunt: Arad (Romania), Ghent (Belgia), Nijmegen (Olanda), ‘S-Hertogenbosch (Olanda), Tallin (Estonia), Umeå (Suedia) si Varsovia (Polonia).
Evaluarea dosarelor de catre comisia de experti va avea loc pana in martie 2016, iar in iunie 2016 va fi anuntat orasul castigator pentru anul 2018, in cadrul unei ceremonii care va avea loc la Ljubljana.
Selectia candidatilor pentru 2018 s-a realizat prin evaluarea pe baza unor indicatori din 12 domenii: schimbarile climatice – atenuare si adaptare; transporturile locale; spatiile verzi urbane; natura si biodiversitatea; calitatea aerului ambiant; calitatea mediului acustic; productia si managementul deseurilor; gestionarea apei; epurarea apelor reziduale; inovarea ecologica si ocuparea durabila a fortei de munca; performantele energetice si managementul integrat al mediului.
„Investitiile din ultimii ani in infrastructura de transport public si spatiile verzi sunt vizibile. Detinem 85 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. Ne intereseaza sa punem in valoare Muresul, care pentru noi este cea mai frumoasa «strada», sa reusim sa-l facem navigabil, sa realizam gradinile pe faleza, iar in final sa avem un parc central in relatia Mures-Cetate (Cetatea Aradului – n.r.). Vrem sa realizam un inel al parcurilor, care sa fie legat de pistele de biciclete„, declara Falca.
Conform edilului, la capitolul transport public, Arad este in urma unor orase europene candidate, insa „se puncteaza de unde ai plecat, unde esti, unde vei merge”.
„Evident, la noi saltul este foarte mare. In Romania, suntem singura administratie care avem sase tramvaie moderne (Imperio, fabricate la Astra Vagoane Calatori – n.r.) si care, dupa Bucuresti, am realizat reabilitarea celei mai mari lungimi de cale de rulare pentru tramvaie„, declara primarul.
Un alt proiect „verde” anuntat pentru oras este realizarea unei centrale de producere a energiei electrice si termice pe biomasa. Investitia se deruleaza in cadrul unui program privind reabilitarea retelei de transport si distributie a energiei termice, a carui valoare se ridica la 9,3 milioane de euro, mai arata Mediafax.
Administratia locala arata ca un avantaj major al Aradului este cea mai mare retea de piste de biciclete din Romania, respectiv 135 de kilometri, care va fi inaugurata la finele acestui an, dupa investitii de peste sapte milioane de euro.
Falca declara ca investitiile totale aflate in derulare sau care vor fi realizate in urmatorii ani si care au legatura cu protejarea mediului se ridica la peste 100 de milioane de euro in Arad.
Titlul „Capitala Verde a Europei” este acordat anual de Comisia Europeana oraselor ale caror activitati urbane au un impact cat mai redus asupra mediului.
Competitia este adresata oraselor cu peste 100.000 de locuitori, iar initiativa a fost formulata pentru prima data in anul 2006, in cadrul unei reuniuni internationale desfasurate la Tallinn, in Estonia, cand cincisprezece orase europene au semnat un Memorandum pentru instituirea acestui premiu.
Initiativa a fost preluata si lansata de Comisia Europeana in anul 2008.