TIMISOARA. Cinematograful din Freidorf este unul dintre cele 7 pe care Primaria urmeaza sa le reabiliteze si sa le redea timisorenilor. Cladirea va gazdui insa un centru cultural si educational.
Primarul Dominic Fritz a semnat contractul pentru proiectare si asistenta tehnica, de care se va ocupa societatea Arhisilv SRL. Aceasta a fost fondata de USR-istul Silviu Cupacean, candidat la Consiliul Local Ciacova, caruia i-a mai fost dat un contract de catre administratia Fritz pentru documentatiile din Piata Victoriei.
Contractul pentru proiectarea reabilitarii cinematografului Freidorf are o valoare de 44.940 de lei plus TVA.
Cladirea vechiului cinematograf va suferi modificari importante. La parter vor exista un hol de acces, grupuri sanitare, garderoba, spatii de depozitare si un coridor de trecere sper sala. Aici va fi o scena spre fatada exterioara, iar de jur imprejurul salii gradene mobile cu 80 de locuri. In corpul anexa va exista un hol de acces cu scara catre etaj si o garderoba.
La etaj, deasupra zonei de acces, grupuri sanitare, depozitare si garderobă va exista o cabină tehnică pentru a asigura suportul tehnic pentru proiectări video, un spațiu de repetiții pentru actori si un grup sanitar, toate cu acces separat, pe scara exterioară din curte. Etajarea corpului-anexa va adaposti un spatiu pentru actori. Termoizolarea cladirii se va face cu polistiren expandat, iar in interiorul salii de
cinema va exista un strat aditional de vata minerala. Calitatea acusticii va fi asigurata de vata minerala de la interior si de panouri cu perforatii rotunde pentru plafoane si pereti. Pe langa fonoizolatie, panourile acestea au rol si de protectie la incendiu.
„Dupa finalizarea investitiei, spatiile necesare furnizarii serviciilor sociale vor fi gestionate de Directia de Asistenta Sociala a Municipiului Timisoara, furnizor public de servicii sociale, acreditat conform legii. Vor fi servicii de tip centru de zi pentru asistenta integrata (informare si consiliere psiho-sociala, consiliere familiala, consiliere vocationala, terapie ocupationala, educatie si socializare, grupuri suport, servicii medicale de baza etc). Prioritate vor avea persoanele cu domiciliul/resedinta in zona Freidorf. Serviciile culturale, incluzand activitati de recreere si relaxare intr-un mediu sigur, de implicare activa la viata publica prin activitati culturale, participarea la cursuri pentru dobandirea unor competente cultural artistice vor fi gestionate de Primaria Municipiului Timisoara, impreuna cu operatori culturali„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.
Valoarea totala a investitiei este de 2.318.260,05 lei TVA inclus. Finantarea proiectului se va realiza prin GAL Freidorf.
Situatia celorlalte cinematografe din Timisoara
Cinematograful Victoria, cel aflat in zona Balcescu, este primul care ii va primi pe cinefili. Sala ar fi putut fi inaugurata inca din decembrie 2021, dar mai trebuie montat echipamentul de incalzire.
„Cinematograful Victoria este 99% gata. Tot ce mai avem nevoie este sa montam chillerul pentru a incalzi sala. El va ajunge, din pacate, doar in ianuarie, acesta fiind si motivul pentru care nu am inaugurat sala anul acesta. In rest, sala este functionala, avem ecran, s-a facut bransamentul la punctul trafo si undeva la sfarsit de ianuarie cred ca vom putea sa dam in folosinta sala„, spune viceprimarul Timisoarei, Ruben Latcau.
Nu este singura sala pe care am putea sa o vedem deschisa in 2022. Si cea din zona Dacia, construita in anii 70-80, urmeaza sa fie utilizata ca cinematograf, dar si ca sala de conferinte, sala de spectacol si teatru. Noul cinema Dacia urmeaza sa aiba 384 de locuri.
Pe de alta parte, cinematograful Timis, amenajat in anii 80, si care a si functionat pana in prima decade a acestui secol, nu are inca un constructor, insa se lucreaza la proceduri.
In cazul acestui cinematograf, sala isi va pastra vechea forma, insa se vor reconfigura treptele pentru a se putea amplasa scaune noi. Aici urmeaza sa se realizeze o scena nou, pe structura metalica, cu deschidere mai mare si se va monta o cortina noua, dupa noul contur al scenei. Valoarea investitiei la sala Timis este de 24.157.113,85 lei.
„Dacia, de asemenea, merge inainte. Este in grafic si undeva in vara va fi deschis. Timisul este in momentul acesta in procedura de achizitie, avem procedura deschisa, avem ofertanti si ne asteptam ca la inceputul anului viitor sa semnam contractul de executie. Aici vom avea termen de 1 an si jumatate„, a declarat viceprimarul Ruben Latcau.
Un alt cinematograf aflat in plin proces de reabilitare este Studio, cladire care a si fost imprejmuita in partea din fata cu gard de mai bine de o jumatate de an.
„Cinema Studio este si el in progres, sunt cateva probleme legate de expertizele care nu sunt bine realizate si avem, din pacate, o cutuma nationala de a fusari expertizele. In momentul in care am inceput sa facem demolarea am descoperit ca sunt cativa stalpi de rezistenta care lipsesc fata de proiectul initial. Se fac modificari pe proiect si se va modifica si in executie aceasta parte, dar lucrarile merg inainte si sunt, in momentul acesta, in grafic„, spune viceprimarul Ruben Latcau.
In sala Studio urmeaza sa fie amenajat viitorul cinematograf de arta al Timisoarei. Lucrarile de reabilitare a cladirii ar trebui sa dureze un an si jumatate, iar investitia se ridica la 17.000.000 de lei.
Cinematograful urmeaza sa aiba 2 sali de proiectie, una de 190 de locuri si una de 64. La parter vor exista un lobby si o receptie moderna care va include un cineshop, o cafenea si doua studiouri pentru montaj sunet si video. Podul amenajat se va transforma intr-o sala multifuncționala, care se va utiliza in regim ”HUB educational”, cuprinzand: spatii de lucru pentru asociatiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, un spatiu pentru transmisiuni radio, unul de expozitii si o sala de sedinte.
Pe terasa cladirii va functiona un café-cinema, pentru maxim 80 de persoane, unde se vor organiza proiectii de film in aer liber, precum si evenimente cultural-artistice de mica amploare (lansari de carte, mini-concerte, stand-up comedy etc.).
Cinematograful Fratelia este semnat contractul pentru servicii de proiectare, dar a fost suspendat, deoarece a fost inregistrata o solicitare de revendicare a imobilului in baza Legii 10/2001. Primaria Timisoara a castigat procesul in prima instanta, reclamanta a facut recurs si a fost stabilit un termen de judecata in luna decembrie 2021.
Cinematograful Arta, cel care a fost inaugurat in 1926, a functionat pana in anul 2000. Sala a fost data in administrare Teatrului Maghiar de Stat. Aici urmeaza sa fie reabilitat in totalitate vechiul corp de cladire si sa mai fie construit inca unul ce va avea rol de depozit.
Cinematograful Unirea este singurul dintre ele care se afla in stare de functionare, unde se desfasoara in prezent activitati educative si religioase. Aici urmeaza sa fie facute doar reparatii.
Detalii despre cinematografele Timisoarei ce urmeaza sa fie reabilitate puteti consulta AICI.