TIMISOARA. Anuntat de mai bine de 2 ani, noul stadion de rugby ce urma sa fie ridicat in Ciarda Rosie nu va intra prea curand in executie.
Primii pasi in realizarea stadionului din Ciarda Rosie erau deja facuti. Studiul de fezabilitate a fost intocmit si aprobat in Consiliul Local, iar apoi s-a blocat proiectul. Municipalitatea nu stie de ce nu se trece la faza de proiectare si arunca vina pe firma care trebuia sa se ocupe de amenajare.
Stadionul face parte dintr-un proiect mai mare, care cuprinde o intreaga baza sportiva de cartier. Arena ar trebui sa aiba 15.000 de locuri, si initial aceasta a fost promisa rugbystilor de la Timisoara Saracens. Intre timp, municipalitatea a afirmat ca pe acest stadion se va putea juca si fotbal.
Pana la realizarea acestui stadion, Timisoara s-a mai ales cu o promisiune, o alta arena ce va fi ridicata in zona Calea Buziasului, anul viitor, dar deocamdata primaria nu vrea sa dezvaluie locatia in care acesta va fi realizat prin tehnologia lego.
Pentru baza sportiva de tip 1, ce urmeaza sa fie amenajata in apropierea Bazei 2 Politehnica de catre Compania Nationala de Investitii, in colaborare cu Federatia Romana de Fotbal, a fost lansata licitatia pentru proiectul tehnic si executia lucrarii. Acestea vor fi facute la pachet.
Pana la realizarea acestor proiecte, Timisoara sta catastrofal la capitolul stadioane, cu toate ca pe unele dintre ele inca se mai joaca.
Stadionul Dan Paltinisanu a implinit in 1 mai, 57 de ani de existenta si a gazduit si in acest sezon meciuri de fotbal si de rugby. La inceputul lunii februarie, topografii au intrat pe gazonul fostului 1 Mai pentru a face masuratorile necesare in vederea intocmirii documentatiei pentru ridicarea viitoarei arene. In acest moment se face Studiul de Fezabilitate,dupa ce Compania Nationala de Investitii a incheiat o prima licitatie, castigata de doua firme din Bucuresti.
Stadionul Stiinta este cel pe care evolueaza ASU Politehnica Timisoara in liga secunda si exista si pentru acesta un plan de modernizare. Si pentru aceasta arena planurile sunt mari, dar deocamdata nu au fost incepute lucrarile in zona.
Stadionul CFR este ocupat in prezent de spitalul de campanie pregatit sa preia bolnavi de coronavirus, si care va ramane acolo cel mai probabil pana la finalul anului. Avand in vedere sapaturile facute in zona, nu se stie cand, sau daca, se va mai putea juca fotbal pe acest gazon.
Stadionul Electrica este casa celor de la Ripensia si ACS Poli Timisoara si inainte de instaurarea starii de urgenta au fost incepute si acolo lucrari de modernizare a tribunei acoperite. Aici urmeaza sa fie amplasate scaune pentru suporteri si sa fie amenajata o masa a presei.
Stadionul Gheorghe Rascanu este casa rugbystilor de la Saracens, insa aici nu s-a mai jucat de mai bine de un an. Intre timp, gazonul a fost refacut, dar si tribuna metalica a fost modernizata.
Revenind la sportul rege, fotbal se mai poate juca in Timisoara si pe stadioanele Ciarda Rosie, pe care o vreme a evoluat si Ripensia, sau Colterm, acesta din urma fiind rezervat juniorilor.
In stare dezastruoasa se afla stadionul Dacia, aflat in apropierea arenei Gheorghe Rascanu, in timp ce pe locul unde odata era UMT-ul, acum este doar un teren plin cu buruieni, iar putine lucruri mai amintesc ca in urma cu aproape 20 de ani aici veneau Rapid, Dinamo, Steaua sau Universitatea Craiova.