TIMISOARA. Actiune, efecte speciale de prima mana, dar si secvente sau personaje care iti aduc aminte de alte filme mari din istoria cinematografiei, toate apar in „Mortal Engines”, un film realizat dupa o nuvela a lui Philip Reeve.
Povestea incepe intr-un viitor in care orasele sunt construite sub forma unor masinarii imense si se vaneaza unele pe altele pentru a acumula resurse si sa poata supravietui. Londra este un asemenea oras pradator, iar unul dintre liderii sai are planuri mari, dorind sa distruga una dintre cele mai bine pazite fortarete din lume. Pentru aceasta Thadeus Valentine are in plan crearea unei arme suficient de puternice incat sa demoleze zidul ce protejeaza fortareata, in timp ce tinerii Hester Shaw, Tom Natsworthy si Anna Fang incearca sa protejeze lumea de dincolo de zid. Valentine are insa si un secret pe care il ascunde de ani buni. De aici incepe povestea in „Mortal Engines”, iar mai multe va lasam pe dumneavoastra sa descoperiti.
Cert este ca filmul are parte de o distributie ce combina actori cu state vechi la Hollywood cu tineri talentati. In rolurile principale sunt Hera Hilmar(ati vazut-o in remake-ul „Anna Karenina” din 2012 sau in serialul „Da Vinci’s demons”) si Robert Sheehan(„Mortal Instruments:City of bones” sau „Geostorm”), in timp ce personajul negativ este interpretat (magistral) de Hugo Weaving(pe care vi-l amintiti cu siguranta din trilogiile „Matrix” si „Lord of the rings”). Pe langa cei trei, in film mai apar Stephen Lang(„Avatar”…atat cel aparut deja, cat si in urmatoarele 4), Colin Salmon(„Resident Evil:Retribution” sau serialul „Krypton”) sau Patrick Malahide(„Game of thrones” sau „Bridget Jones’s baby”).
Regizorul productiei este nimeni altul decat Christian Rivers, cel care a semnat regia pentru trilogiile „Hobbitul” si „Lord of the rings”, cat si pentru „King Kong”, filmul aparut in 2005.
Cinefilii inraiti care isi vor rupe din timp cateva ore pentru a vedea „Mortal Engines” vor putea observa asemanari si cu alote pelicule din istoria cinematografiei. Personajul Shrike, interpretat de Stephen Lang va va aminti cu siguranta de unul dintre robotii din seria Terminator, fortareata seamana mult cu Mordor-ul, dar la un alt nivel de tehnologie, iar modul in care este oprit orasul-pradator Londra aminteste de Luke Skywalker si distrugerea Death Star din „Star Wars:A new hope”. Pelicula rezultata din colaborarea Christian Rivers – Peter Jackson este insa una care te tine pe scaun si are chiar si momente amuzante, iar dintre acestea am vrea sa va deconspiram totusi una: minionii sunt considerati monumente ale lumii de mult disparute.
Si va mai spunem inca un lucru. La cum se incheie filmul, nu este exclus ca in viitor sa vedem o continuare a acestuia, mai ales ca omul care a scris povestea originala, Philip Reeve, a finalizat un cvartet de carti, din care mai fac parte titlurile: „Predator’s gold”, „Infernal devices” si „A darkling plain”.
Filmul Mortal Engines il puteti vedea din aceasta saptamana la Cinema City din Shopping City Timisoara, in format IMAX.