Opinia Timisoarei

Un telegraf care functiona in vremea lui Napoleon, diligente, calareti, avioane si zeppeline. Istoria Postei, intr-o expozitie eveniment la Timisoara. Foto

TIMISOARA. Istoria Postei in imagini, mijloace de transport, harti sau documente, poate fi vazuta intr-o expozitie de exceptie care si-a deschis portile in Centrul Multifunctional Bastion de la Timisoara. Expozitia va putea fi vizitata pana in 22 noiembrie.

Inca de la intrare, vizitatorii sunt intampinati de un tablou ce reprezinta un postalion tras de cai. Lucrarea este semnata de Niculae Badescu, un inginer care in urma cu 5 ani a initiat prima expozitie pe aceasta tema organizata la Timisoara. Cum autorul desenului s-a stins din viata in urma cu putin timp, la vernisajul „Istoria tehnologiei de transport, transmitere si prelucrare a trimiterilor postale” a participat fiica lui Niculae Branescu, venita special la Timisoara tocmai de la New York.

L-a facut tatal meu in 2023, cand a avut 93 de ani, cu cateva luni inainte de a deceda. Din cate stiu eu, a colaborat cu domnul profesor Caius Lazarescu, cat timp a trait in Timisoara si dupa ce s-a mutat in 2020 in New York. El a primit o fotografie dintr-o carte de istoria postei, ilustrand cum a fost transportul postal in trecut, si a inceput sa lucreze ca dimensiune, cum sa arate caruta si caii… Fiind inginer, el a trebuit sa masoare totul si sa fie la marimea care trebuie. Am ajutat si eu cat am putut. Cand l-a terminat, m-a rugat sa il trimit la Timisoara, si foarte meticulos l-am impaturit, cu numerotaj, ca sa ramana si rama in care a fost. Si a fost foarte fericit cand profesorul Lazarescu a confirmat ca a ajuns intact. Din pacate, a murit cu doua saptamani inainte de a afla ca s-a aprobat aceasta expozitie. Sunt sigura ca nu putea veni, chiar daca ar fi fost in viata, dar sunt bucuroasa ca a fost expus acest tablou. Sunt convinsa ca tata a lucrat si la unele piese de aici. Nu stiu daca aici a fost si serialul McGyver, dar tata a fost un McGyver, din orice repara. Mi-e drag sa fiu aici, pentru ca ii simt prezenta„, a spus Simona Ionescu.

In expozitiei pot fi vazute animalele care i-au ajutat pe postasi sa isi desfasoare activitatea de-a lungul anilor sau difeitele vehicule folosite de Posta pe uscat, pe mare sau in aer.

In cadrul expozitiei mai sunt expuse si harti, foi insemnate cu codul morse, dispozitive care anuntau sosirea postasilor, dar si un telegraf.

Veti vedea evolutia mijloacelor de transport si transmitere a mesajelor, prin voce si alte metode. Dupa cum stim, omul a incercat tot timpul sa foloseasca tot ce era nou din ce avea la dispozitie pentru a transmite mesajul. A fost si cazul animalelor, si vom vedea cum l-au ajutat pe om. Dupa care urmeaza aparitia mijloacelor de transport, veti vedea primul postalion din Dacia Traiana, care a circulat pe teritoriul Romaniei. Mai avem si alte cateva postalioane din Evul Mediu. Eeste vorba de posta de pasageri, ca era cu pasageri inainte, aici la carele de posta. Vom avea posta cu masini, la fel posta de pasageri si de transport corespondenta. Vom avea posta aeriana, aici vom vedea primul avion, posta aeriana cu balonul, primul transport de corespondenta de pe teritoriul Romaniei din Belgia, cu 6000 de scrisori. De asemenea, avem telecomunicatii.

O sa vedeti pentru prima data telegraful optic al lui Claud de Chape, care a functionat pe timpul lui Napoleon si intreg sistemul de reglare folosit de Napoleon in campaniile lui militare, si partea de telefonie, inclusiv telefonul militar. Daca l-as parafraza putin pe Emerson, care spunea ca ceea ce spui este mai mult decat ceea ce esti, sa stiti ca Posta este mult mai mult decat ceea ce vedeti dumneavoastra. Si asta vreau sa va arat astazi… Avem aici primul tratat de exploatare postala telegrafica si telefonica in mediul rural, scris de Take Ionescu, fost functionar de posta. Are si autograful. A doua mare carte care m-a inspirat pe mine a fost ‘Istoria Postelor Romane’ din 1916. Vreau sa va mai spun ca in Timisoara, in aceasta cladire a Postei, au functionat 3 scoli de posta, pe 3 nivele. Era scoala elementara, medie si superioara. Acest studiu din 1927, jumatate poate fi aplicat astazi, atat de bine a fost scris„, a spus expertul in posta Caius Lazarescu, cel care este si organizatorul expozitiei.

Cu ocazia evenimentului, Compania Nationala Posta Romana a realizat 1000 de carti postale, ce vor fi puse la dispozitia vizitatorilor.

Expozitia va putea fi vizitata dupa urmatorul program:
Luni: 08:00 – 16:00
Marți – Vineri: 08:00 – 18:00
Sâmbătă și duminică: 10:00-18:00

Expozitia va fi deschisa pana in 22 noiembrie.

Exit mobile version