TIMISOARA. Este cel mai frumos parc din Timisoara, insa vestile sunt doar pe jumatate bune. Primarul Nicolae Robu a fost cel care a facut anuntul.
Vorbim despre Parcul Botanic din Timisoara, poate cel mai frumos parc din oras. O recunoaste chiar edilul care spune ca aleile vor fi refacute in totalitate in aceasta toamna. Lucrarile sunt aproape gata, deja, iar la inceputul lunii septembrie iubitorii de natura se vor putea plimba in voie pe aici.
Vechile alei au fost demolate, au fost montate borduri noi si a fost reasfaltata zona de promenada.
Cu toate acestea, vestea proasta este ca nu sunt bani pentru reamenajarea completa a parcului.
„Nu avem in derulare un proiect de modernizare integrala a Parcului Botanic, sau de reabilitare, ci am abordat doar refacerea aleilor. Era un dezastru ce era acolo. Aleile din Parcul Botanic, care insumeaza o multime de kilometri, si nu mai trebuie sa o spun ca Parcul Botanic e unul dintre cele mai frumoase pe care le avem, dar aceste alei devenisera impracticabile. De ani si ani nu s-a mai intervenit acolo. Am regretul ca lucrarile au mers lent, si m-am asteptat de la firma care le executa sa se mobilizeze mai bine, dar greul a trecut. Pana in 2 septembrie speram sa fie totul gata. Evident ca noi presam sa se termine mai repede. Asta facem cu toate firmele care fac lucrari pentru primarie, dar ne lasam din nou o marja de siguranta. Sunt termene care scapa controlului nostru. Pe de-o parte pentru ca nu avem parghiile sa obligam firmele sa se mobilizeze la nivelul a ceea ce noi ne-am dori, dar pe de alta parte si pentru ca pe de alta parte, toate aceste lucrari sunt meteodependente„, a declarat primarul Nicolae Robu
Primul plan al Gradinii Botanice a fost elaborat in 1966, de catre arhitectul Silvia Grumeza. In perioada 1986 – 1990 s-au plantat in acest parc 1.650 de specii de plante, pe criterii fitogeografice si estetice, aduse din parcuri din tara, provenite din colectii particulare sau din schimburi internationale de seminte. Pe o suprafata de 9,8 ha au fost amenajate sectorul ornamental, sectorul flora Romaniei, al florei mediteraneene, flora Americii de Nord, sectorul flora Asiei (cu subsectorul gradina japoneza), sectorul sistematica plantelor, sectorul plante medicinale si sectorul flora tropicala.
Marea problema a Parcului Botanic ramane insa iluminatul electric, care lipseste deocamdata.