Opinia Timisoarei

Una dintre cele mai avansate metode de radioterapie, disponibila pentru pacientii cu cancer la Timisoara

TIMISOARA. Radioterapia stereotactica sau stereotaxia este considerata nu doar una dintre cele mai avansate metode de tratament pentru pacientii oncologici, ci si una dintre cele mai precise proceduri. Tehnica ofera bolnavilor o optiune minim invaziva, cu efecte secundare reduse si o rata mare de succes.

Stereotaxia permite administrarea unei doze semnificativ mai mare de radiatie, cu o precizie ridicata, intr-o sedinta sau un numar mai mic de fractiuni, la nivelul tumorilor cu volum redus. Rolul ei este important mai ales pentru anumiti pacienti metastatici care, pana nu demult, cu ajutorul radioterapiei, beneficiau de un tratament ce doar le ameliora simptomele. Acum au la dispozitie un tratament ablativ, un tratament ce are capacitatea de a distruge metastazele in totalitate„, spune dr. Ana Dulan – medic specialist radioterapeut Asociatia OncoHelp-Centrul de Oncologie OncoHelp Timisoara.

Spre deosebire de radioterapia clasica, prin care este iradiata o zona extinsa in jurul tumorii si care poate necesita saptamani intregi de tratament, radioterapia stereotactica permite finalizarea tratamentului in cateva sedinte, datorita dozelor ridicate administrate direct leziunii tinta.
Metoda se aplica, cel mai adesea, in tratarea metastazelor, dar si a anumitor tumori primare in stadii incipiente precum cele cerebrale, pulmonare sau hepatice.

Pentru metastazele cerebrale, stereotaxia ofera o optiune neinvaziva, in asociere sau independenta chirurgiei. Aceasta poate fi utilizata pentru a trata atât metastaze unice, cât si multiple, protejând in acelasi timp functiile cognitive. De asemenea, aceasta metoda este recomandata pacientilor care nu pot fi operati din cauza localizarii tumorale. Tratamentul este rapid si eficient, contribuind la incetinirea evolutiei bolii si la prelungirea vietii pacientilor”, spune dr. Daniela Sandu, medic specialist radioterapeut Asociatia OncoHelp-Centrul de Oncologie OncoHelp Timisoara.

Prin aceasta procedura se poate controla si cresterea tumorii pe o perioada mai lunga de timp, contribuind la o calitate mai buna a vietii.

Primul pas, pe care ni l-am propus dupa achizitionarea noilor aparate de radioterapie a fost introducerea radioterapiei stereotactice. Am reusit sa realizam acum acest lucru, sa oferim unor pacienti cu cancer optiunea unui tratament mai precis, mai eficient si cu mai putine efecte secundare. Cu ajutorul unor asemenea tehnologii avansate, putem sa distrugem celulele tumorale cu o precizie extrem de ridicata, protejând in acelasi timp tesuturile sanatoase. Deci, vorbim nu doar de un tratament mai precis al tumorii, ci si de eficienta crescuta, datorita dozelor mari, numarului scazut de sedinte de tratament si, evident, o recuperare rapida gratie tratamentului minim invaziv.”, spune prof. dr. serban Negru – presedinte Asociatia OncoHelp-Centrul de Oncologie OncoHelp.

Selectia pacientilor care pot beneficia de o asemenea procedura se face de catre comisia multidisciplinara ce functioneaza in cadrul Asociatiei OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp tinandu-se cont in primul rand de localizarea tumorii, de dimensiunea ei si de stadiul bolii.

Exit mobile version