Opinia Timisoarei

Unda verde pentru un nou drum expres, de 7 km, care va lega Aeroportul Timisoara de Autostrada Vestului

TIMISOARA. Consiliul Judetean Timis a aprobat, vineri, protocolul de colaborare cu Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru construirea drumului de conectivitate A1 – Timisoara – Aeroport Traian Vuia.

Administratia judeteana vrea sa realizeze investitia, degrevand activitatea CNAIR.

CITESTE SI: Un nou sens giratoriu pe Centura Sud de la Timisoara care sa asigure conexiunea cu Urseni, cerut de vicepresedintele CJT, Alexandru Proteasa 

Drumul de legatura dintre Aeroportul Timisoara si A1 este cuprins ca proiect prioritar in Programul Operational pentru Transport si este prevazut a se implementa la profil de drum expres, cu doua benzi pe sens, pe o lungime de aproximativ 7 km.

Prin acest nou drum, Aeroportul se va conecta la retelele principale de transport din Romania si tarile vecine si va scadea presiunea rutiera de pe Dumbravita. Mai mult, o portiune din centura Timisoarei este inclusa in proiect, cu acelasi scop de diversificare a accesului, atat la varianta ocolitoare, cat si in localitatile periurbane apropiate.

CNAIR se va ocupa de asigurarea finantarii, iar Consiliul Judetean Timis de derularea procedurilor de achizitie pentru contractarea serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate, precum si de contractarea serviciilor de proiectare si a lucrarilor de executie.

Valoarea investitiei este estimata la 22 de milioane de euro.

Printre beneficiile proiectului care urmeaza a fi implementat de catre Consiliul Judetean Timis se numara: fluidizarea traficului existent, scaderea numarului de accidente, reducerea poluarii fonice si a aerului cu gaze cu efect de sera.

Viitorul drum va avea sisteme inteligente de transport, precum cel de management al traficului, camere video, comunicare si informatii in timp real pentru utilizatori si administratorul infrastructurii, alaturi de sisteme de urgenta.

UPDATE: Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, da asigurari ca va semna protocolul

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anuntat ca urmeaza sa semneze protocolul cu Consiliul Judetean Timis, avand in vedere ca dupa aceasta procedura toate sarcinile privind intocmirea documentatiilor si executia lucrarilor vor ramane in sarcina autoritatilor judetene, fara sa mai fie nevoie de implicarea CNAIR.

Am primit o cerere de la Consiliul Judetean Timis, ca tot vorbeam de protocoale, pentru drumul de legatura de la Aeroport la Autostrada A1, sunt de acord, atat timp cat lucrurile sunt asezate si nu exista o competitie din asta, ca cine e cel mai frumos din judet, asa cum s-a intamplat la Centura de vest. Aici pare ca lucrurile sunt asezate, sunt deschis sa semnez acest protocol cu Consiliul Judetean Timis, astfel incat legatura de la Aeroport la Autostrada sa fie realizata de CJT si platita de Ministerul Transporturilor„, a precizat ministrul Sorin Grindeanu.

Exit mobile version