TIMISOARA. Noaptea Muzeelor, unul dintre cele mai importante evenimente din an, are loc in acest final de saptamana. Timisorenii au parte de un program divers la cele trei muzee din oras ale Consiliului Judetean, carora li se adauga campusul Nokia. Intrarea este libera peste tot.
Muzeul National al Banatului va fi deschis sambata, 13 mai, intre orele 17:00 si 02:00. Timisorenii vor vedea reconstituiri istorice, expozitie de spade si sabii istorice sau vor putea admira costume medievale.
Programul din curtea Bastionului Theresia a Muzeului National al Banatului
• 17:00 – Curtea Bastionului – Deschiderea taberelor de reconstituire istorica –Timisoara otomana, Timisoara Evului Mediu tarziu, Banatul medieval.
• 18:00 – Spatiul expozitional „Istoria Militara a Banatului“, intrare din curtea Bastionului – Asociatia de Reconstituiri Istorice Timisoara – Prezentare interactiva a unor file din istoria Cetatii Timisoara incepand cu secolul Baroc si pana in anii orasului romanesc interbelic. Salve de tun de secol XVIII si de inceput de secol XX in Curtea Bastionului Theresia.
• 19:00 – Curtea Bastionului Theresia – Trecutul prezentat ca istorie vie de catre Uniunea Artistilor – Cronicari. Armele si tinutele Evului Mediu. Obiceiurile trecutului. Antrenamentele vitejilor (performance comun al grupurilor participante cu participarea activa a publicului, in conditii de absoluta siguranta). Raiduri si batalii in tinuturile de Margine – o poveste adevarata, narata in stilul „living museum” si insotita de muzica istorica.
• 21:00 – Prezentare interactiva a pieselor din expozitia de spade si sabii istorice Fiare din beci, urmata de momente inedite. Dans cu sabiile in stilul ostenilor stepelor. Duel real cu arme istorice din colectia privata a Uniunii, intre spadasini experimentati. Muzica istorica live (Peregrinii)
• 22:00 – Drum printre secole – Uniunea Artistilor – Cronicari. Muzica vechilor menestreli si arta jonglerilor cu focul vor insoti o poveste magica din trecut, narata cu sprijinul tuturor grupurilor participante, in cadrul unui spectacol prezentat in premiera la Noaptea Muzeelor 2023 la MNaB.
Vor putea fi vizitate expozitiile:
• „Patrimoniul sub reflectoare Timisoara – Lumi paralele” – care propune o incursiune in istoria cartierelor printr-o cheie baroca: alegoria simturilor, prezentand secvente din viata cotidiana din Iosefin (vazul), Elisabetin (tactilul), Fabric (auzul), Cetate (olfactivul) si Giroc (gustativul) – mansarda B2
• „Print si Sultan. Decenii de Razboi si Fronturi Fluctuante la Hotarele Sublimei Porti” – care prezinta obiecte din diferite episoade ale marilor confruntari militare internationale de pe scena europeana in urma carora este constituit Banatul Timisoarei – mansarda B1
• „Istoria militara a Banatului” – care aduce impreuna uniforme, arme si piese de echipament militar de la inceputul sec. al XVIII-lea (armatele habsburgica si otomana) si din anii Primului Razboi Mondial (armata romana) (parter)
• Muzeul Popa’s – expozitie de caricatura stefan Popa Popa’s, o colectie reprezentativa de caricaturi, medalii, premii si prezentari de evenimente din viata celui mai apreciat caricaturist din lume (parter)
• Expozitia „Ciprian Porumbescu – 170. O viata, o epoca, un ideal” – ce contine panouri cu informatii, marturii si evocari despre diverse aspecte din viata lui Ciprian Porumbescu ( parter)
Program la Muzeul de Arta de la Timisoara
La Muzeul de Arta programul de vizitare va fi intre orele 15:00 si 23:00. La ora 18:00, timisorenii vor fi asteptati si cu un recital al elevilor de la Liceul de Arte Ion Vidu, care va avea loc in Sala Baroca.
Iata si expozitiile care pot fi vizitate:
Expozitii temporare:
• Expozitia „Victor Brauner- Inventii si magie”– cea mai importanta expozitie retrospectiva dedicata artistului suprarealist de origine româna organizata la Timisoara. Reprezentant de seama al avangardei istorice, artistul Victor Brauner s-a manifestat în mod preponderent la nivel international, definind alaturi de alti mari artisti, cum ar fi Constantin Brâncusi, stilurile artistice specifice începutului de secol XX. Aducerea lui Brauner în tara sa de origine constituie o ocazie unica pentru vizitatori de a descoperi aceste „premonitii” pentru prima data. Circa 100 de lucrari (picturi, desene, sculpturi, gravuri si documente) compun expozitia dedicata artistului român originar din Piatra Neamt, iar dintre acestea 40 de lucrari sunt oferite cu titlu de împrumut special din partea Centre Pompidou din Paris, alaturi de lucrari din colectiile muzeelor Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles si ale altor muzee din România sau din colectii private si din strainatate.
• „MNArT Open View”, un proiect inedit prin care „Galeria Mercy” fereastra muzeului de pe strada cu acelasi nume, gazduieste pe parcursul anului unele dintre cele mai frumoase opere ale marilor artisti ai lumii. Spatiul galeriei prezinta publicului un scurtmetraj experimental, 1979, „Anamorfoze”, din colectia artistului Dorel Tulcan.
• Expozitia „Timisoara – portretul unui oras”, parte a proiectului „Timisoara through the lens of artists” a prins forma din dorinta Muzeului National de Arta Timisoara de a celebra mostenirea culturala a urbei de pe Bega printr-un elogiu adus orasului, precum si artistilor care, de-a lungul timpului, au surprins cu ajutorul penelului, penitei, carbunelui, aparatului de fotografiat si instalatiei lumea care îi înconjura. Expozitia prezinta lucrari ale artistilor locali contemporani (Suzana Fântânariu, Elena Minodora Tulcan, Dana Constantin, Sorin Scurtulescu, Dacian Andoni, Peter Jecza), cât si din opere de arta aflate în patrimoniul muzeului (József Ferenczy, Stefan Jäger, Oskar Szuhanek, Ilona Litteczy-Krausz, Catul Bogdan, Franz Ferch, Emil Lenhardt, Albert Kristoff Krausz, Ioan Isac, Marion Jilcu, Ernestin Braunecker, Ciprian Radovan, Constantin Flondor).
Expozitii permanente: Arta Banateana si Arta Moderna Româneasca– Dialoguri multiculturale, sec. XVII-XX; Arta Europeana– Fondul Ormos Zsigmond, sec. XV-XVIII; Colectia Corneliu Baba, 1906-1997 si Laboratorul vizitabil de restaurare-conservare.
Program la Muzeul Satului Banatean
Cei care vor sa petreaca o sambata si in natura sunt asteptati si la Muzeul Satului Banatean, cu incepere de la ora 16:30. Aici vor avea loc conferinte, o lansare de carte si doua concerte.
Iata programul complet:
Conferinte:
”Muzeul meu” – Borco Ilin
”Dimensiunea timpului în spatiul banatean” – Andrei Milin
”Sunetul ca imagine: instrumente muzicale rare” – Ovidiu Papana
Lansare de carte: ”Timisoara Underground: orasul care nu se vede”. Amfitrioni: Robert serban si Marcel Tolcea
Concerte: Jazz a la jais: Ionut Dorobantu & Alina Giurgiu
NIGHTLOSERS – pe scena mare, ora 19.00
Program de vizitare in campusul Nokia
Cei pasionati de tehnologie poti vizita sambata si campusul Nokia, de pe bulevardul Republicii, incepand cu ora 18.
In centrul atenției va fi expozitia Bell Labs, care cuprinde unele dintre cele mai marcante simboluri alte tehnologiei – primul telefon, realizat de Alexander Graham Bell, dar si macheta primului tranzistor, a carui invenție a fost un punct de cotitura in istoria tehnologiei recompensat cu Premiul Nobel pentru Fizica in anul 1956. Acestea sunt doar doua dintre exponatele cu care ii asteptăm pe toti cei curiosi sa ne treaca pragul.
Nu vor lipsi din expozitie nici tehnologiile actuale dezvoltate de Nokia in domeniul telecomunicatiilor, robotii sau cele mai recente proiecte la care se lucreaza in hub-ul de inovare Nokia Romania Garage, dar nici exponatele – vechi si noi – puse la dispozitie de partenerii noștri.
Se vor alatura in cadrul evenimentului: Alfa Test, ANCOM, Azilul de Calculatoare, Coder Dojo, ISU Timis, Inspectoratul Scolar Judetean Timis, Cluburile de robotica ale Colegiului National Banatean, Liceelor C.D. Loga, Nikolaus Lenau si Grigore Moisil, Radio Timisoara, Societatea Romana pentru Astronomie Culturala, Universitatea Politehnica din Timisoara si Universitatea de Vest din Timisoara.