TIMISOARA. Clujul este pe primul loc in topul oraselor din Romania care au atras cele mai multe fonduri europene in exercitiul financiar 2007 – 2013. Timisoara e departe rau de principalul competitor, cu care ne luptam si in competitia pentru titlul de Capitala culturala europeana.
Potrivit ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, aflat joi la Timisoara sa semneze mai multe proiecte pe fonduri europene, ne aflam abia pe locul al saselea in acest top. Teodorovici spune ca mare parte din fondurile atrase de judetul Timis au venit la Timisoara, insa tot suntem departe de primul loc.
„Timisoara este pe locul 6 la nivel national, pe primul loc este Clujul. Sunt alte judete in spate care sunt dupa locul 6. Daca nu ma insel, 4,5 miliarde de lei sunt, undeva la 400 – 500 de proiecte in total, ca numar de proiecte finantate pe intregul judet, mare parte dintre ele sunt localizate in Timisoara. In mai-iunie vom pune pe site ghidul pentru beneficiar, unde cei interesati vor putea sa gaseasca noile reguli pentru a putea scrie proiecte pe fonduri europene”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
La Timisoara vor fi testate panouri fotovoltaice
Teodorovici a semnat la Timisoara 10 proiecte pentru „implementarea principiilor economiei verzi”, proiecte care inglobeaza mai multe companii, „un parteneriat de fapt intre mediul privat si mediul universitar”, explica ministrul, o „idee suta la suta romaneasca” care, in timp, poate asigura independenta Romaniei din punct de vedere energetic. Valoarea totala a acestora este de 109 milioane de lei, din care 49 de milioane de lei doar bani europeni, restul reprezentand cofinantari.
Practic, in Timis se vor investi 14,5 milioane de lei. Va fi ridicata o hala si se vor cumpara echipamente pentru linie de productie si poligon de testare panouri fotovoltaice. De asemenea, specialistii de la Universitatea de Vest, ajutati de alti specialisti de la doua companii, vor face cercetare pentru noi tehnologii eficiente energetic pentru sinteza unor copolimeri poliesterici. Tot cu acesti bani va fi realizat un studiu de fezabilitate pentru Sistemul ESCO (Energy Service Company) si cresterea acceptibilitatii acestuia pe piata eficientei energetice a locuintelor colective si va fi realizat un proiect pentru cresterea eficientei utilizarii deseurilor ce pot produce energie in sectorul logistic.
„La noi vin 14,5 milioane de lei. Vom construi o linie de fabricatie de panouri fotovoltaice, in Parcul Industrial Freidorf. Linia de productie trebuie sa aiba 80 MW, noi vrem sa ne incadram ca producator regional. Speram sa putem si exporta, piata exista”, ne-a declarat Silviu Branzan, manager de proiect pentru hala de testare a panourilor fotovoltaice.