TIMISOARA. 200 de lei ar trebui sa plateasca fiecare transportator privat care trece cu vehicule mai mari de 7,5 tone prin Timisoara, desi are la dispozitie ruta ocolitoare. Banii reprezinta Taxa de tranzit, ce se va plati din ianuarie 2014 in Timisoara. Vor fi 2 modalitati de plata, a anuntat primarul orasului. Asta cu toate ca nu avem inca o metodologie.
Potrivit primarului Nicolae Robu, soferii vor putea plati prin eBanking sau vor putea cumpara tichete de la benzinarii.
„Taxa de tranzit va intra in vigoare incepand din 1 ianuarie. Plata ei se va face in una din doua modalitati: pe de o parte prin eBanking si noi ne dorim ca un numar cat mai mare de platitori sa apeleze la aceasta tehnologie moderna. Este mai usor si pentru ei, este mai usor si pentru noi. Cealalta modalitate este prin tichete, pe care le vom vinde in benzinariile pozitionate corespunzator la intrarea in oras, in zonele respective”, a anuntat Nicolae Robu.
Taxa de tranzit, praf in ochi. O vor plati doar soferii de camioane care ‘rateaza’ intrarea pe centura intre Aradului si Lugojului sau cei care vor cu orice pret sa viziteze Timisoara de la volan
Desi hotararea prin care s-a introdus Taxa de tranzit a fost aprobata in primavara acestui an, mai exact in luna mai, pana in prezent specialistii din Primaria Timisoara n-au reusit sa puna la punct metodologia de aplicare. Cert este ca se vor incasa cate 200 de lei pe fiecare tranzitare, dar numai de la acei soferi care au la dispozitie centura si totusi intra in oras. Or, avem ruta ocolitoare doar intre Calea Aradului si Calea Lugojului.
Cu alte cuvinta, daca un sofer vine dinspre Moravita si vrea sa ajunga la Arad, nu plateste taxa pentru ca nu are la dispozitie centura.
Metodologia ar trebui sa cuprinda si amenzi, insa nici despre acestea nu se stie nimic. Intrebat cat de mult se va incasa la bugetul local, primarul Nicolae Robu a recunoscut ca nu este vorba de vreo suma uriasa, dar este nevoie oricum de bani pentru infrastructura.
„Nu foarte mult (n.r. se va incasa), pentru ca, de fapt, sa nu uitam, e foarte limitat aplicata aceasta taxa de tranzit, doar pentru cei care nu folosesc rutele ocolitoare pe care le au la dispozitie. Din pacate, Timisoara nu are foarte multe rute ocolitoare la ora actuala, incat o parte dintre cei care tranziteaza orasul o fac fiind obligati sa recurga la asta, neavand alternativa. Ei nu vor plati. Principala ocolire o avem intre Calea Aradului si Calea Lugojului. Cine nu foloseste acea portiune de centura si trebuie sa vina prin oras, trebuie sa plateasca. Este si normal sa se intample asa, chiar daca unii au criticat aceasta hotarare a noastra”, a mai spus Robu.
Nu se stie momentan nici cine va aplica amenzile. Primarul crede ca atat Politia Locala, cat si Politia Nationala.
„Politia aplica sanctiuni, cea Locala, si cred ca si cea Nationala. Existau si pana acum restrictii, sunt anumite strazi pe care este permis sa se tranziteze, iar cine este prins ca foloseste alte strazi, plateste o amenda. Ei, aceeasi amenda se va plati si in cazul in care se va merge pe rute permise pentru tranzit, dar fara a se plati taxa de tranzit”, a completat primarul Timisoarei.
Va reamintim, noua Taxa de tranzit a fost aprobata in luna mai a acestui an. Este intr-o forma diferita fata de cea pe care a incercat sa o impuna Administratia Ciuhandu, care a fost pana la urma atacata in instanta. Aceasta se va aplica din 2014 doar transportatorilor cu autovehicule marfa de peste 7,5 tone care aleg sa tranziteze Timisoara, desi au la dispozitie rute ocolitoare. Ei vor plati 200 de lei/ tranzit. Cei care trec prin oras si nu au centura de ocolire sau cei care transporta marfa chiar in Timisoara nu vor trebui sa o plateasca.