Practic, amendamentul adoptat cu 256 voturi pentru, 11 impotriva si 33 de abtineri, limiteaza semnificativ competentele Curtii Constitutionale din statul vecin. Aceasta nu va mai putea sa se pronunte pe fond si sa faca referiri la jurisprudenta existenta inainte de intrarea in vigoare a noii Constitutii, la 1 ianuarie 2012.
De asemenea, sunt introduse mai multe dispozitii anulate anterior de curte, precum o definitie considerata restrictiva a familiei sau posibilitatea de a expulza persoanele fara adapost din locurile publice.
Cu putin timp inainte de votul din Parlament, Comisia Europeana a reamintit luni ca liderii ungari sunt datori sa respecte „obligatiile legale” asumate de Budapesta fata de Uniunea Europeana si in special sa protejeze statul de drept.”Datoria noastra (a Comisiei Europene) este sa ne asiguram ca dreptul european este respectat de statele membre ale Uniunii Europene”, a afirmat, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Comisiei, Pia Ahrenkilde-Hansen.
Ea a precizat ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a discutat vineri cu premierul ungar, Viktor Orban, iar acesta din urma a oferit asigurari in ceea ce priveste angajamentele tarii sale de a respecta „dreptul si valorile UE”. Cu toate acestea, a avertizat ea, daca schimbarile constitutionale vor aduce atingere dreptului comunitar, „Comisia nu va ezita sa recurga la toate instrumentele juridice aflate la dispozitia sa” pentru a impune respectarea acestui drept. Printre instrumentele aflate la dispozitia sa figureaza in special „procedurile de infractiune” care pot aduce in stat in fata Curtii Europene de Justitie, a precizat purtatorul de cuvant.
Mai multe detalii AICI.