TIMISOARA. ‘Print si sultan. Decenii de razboi si fronturi fluctuante la hotarele Sublimei Porti (1683-1716)’, o expozitie in care timisorenii si turistii vor putea vedea piese unicat, a fost deschisa in Bastionul Theresia.
Deschiderea expozitiei i-a adus in mansarda Bastionului pe reprezentantii Asociatiei Reconstituiri Istorice Timisoara, care au purtat atat uniforme imperiale, cat si otomane.
Piesele expuse sunt in numar de 38 si fac parte din colectia Badisches Landesmuseum din Karlsruhe, toate provenind din perioada razboiului dintre Imperiul Otoman si Imperiul Habsburgic, si au o valoare de 15 milioane de euro.
„Este o expozitie in premiera in Romania, Print si sultan, o expozitie de la Muzeul de Istorie din Karlsruhe, Badisches Landesmuseum, si este o expozitie care a inregistrat un efort foarte mare, dar este una exceptionala.
Piesele otomane originale, in valoare de 15 milioane de euro, sunt unice si abia ii asteptam pe timisoreni sa ne viziteze, dar mai ales pe cei care vin in Timisoara cu ocazia Capitalei Culturale…
In fiecare zi, in afara de luni, muzeul de jos, de care se ocupa cei de la trupa de Reconstituire Istorica, fosta Eugeniu de Savoya, cea care face si schimbul de garda, este deschis. Ei vor fi duminica si la Bastion, si in Piata Unirii, in centrul orasului, pentru ca sunt parteneri cu Muzeul National al Banatului. De aceea, sunt aici prezenti, dar puteti vedea uniformele in fiecare zi, in afara de luni, in cadrul expozitiei de la parter. Print si Sultan este o expozitie despre perioada de razboi otomana„, a spus Claudiu Ilas, manager al Muzeului National al Banatului.
Una dintre piesele importante este camasa de zale a pasei Mustafa Tekirdağlı din Rodos. Marturiile indica faptul ca Mustafa Pasa din Rodos a primit camasa de zale in anul 1682, ca dar din partea sultanului Mehmed al IV-lea. Un an mai tarziu, in timpul asediului Vienei, Mustafa Pasa era comandantul ienicerilor din armata otomana. Se presupune ca, in urma acestei batalii, camasa a cazut ca trofeu de lupta, in mainile margrafului Ludwig Wilhelm.
Pe langa aceasta, in vitrinele din Bastionul Theresia pot fi vazute iatagane turcesti sau scuturi cu influente mongole, arcuri cu sageti, sulite sau pumnale frumos ornamentate. Nu lipsesc coifurile otomane, dar si diferite sabii otomane.
Vizitatorii sunt asteptati si cu o alta surpriza: holograma unui ienicer, postat chiar la intrare in expozitie. De asemenea, intr-un cort instalat in mansarda sunt proiectate imagini cu artefacte din colectia muzeului timisorean, care nu sunt prezentate in expozitia deschisa vineri si ce va putea fi vizitata pana la inceputul lunii septembrie a acestui an.